Hur hitta förlaget som ser mer än bara mitt manus?

Nu tänker jag skriva om ett av mina favoritämnen. Det är förstås konstigt att kalla något som gör mig irriterad för favoritämne, men det är i alla fall ett ämne som jag gärna diskuterar.

Jag försöker hitta ett förlag till romanen A, som är en psykologisk thriller. Att få en roman utgiven av ett förlag om man inte har fått det tidigare är inte det lättaste. Det figurerar lite olika siffror i sammanhanget, men en vanlig siffra som jag hör är att 2 promille av alla manus som kommer in till ett förlag blir utgivna. I år är det tydligen värre än vanligt dessutom; många förlag skär ner på utgivningen som en följd av de skakiga tiderna.

Jag har skickat romanen A till ett antal förlag och flera av dem har refuserat den. Refuseringarna består av förlagens standardbrev som brukar vara formulerade ungefär så här om det är ett av de större förlagen: ”Tack för att vi fick läsa A. Tyvärr måste vi tacka nej till att ge ut manuset. Varje år får vi in sisådär en fyra miljarder manus och av dem ger vi endast ut ett fåtal. På grund av den stora mängden manus har vi sällan möjlighet att ge personliga omdömen.” Om det är ett mindre förlag är motiveringen istället att ”Vi ett litet förlag som bara ger ut ett fåtal titlar per år.”

Men nu till det som irriterar mig: När jag skickar ett romanmanus till ett förlag så skickar jag med ett följebrev med information om vem jag är, vad jag har skrivit tidigare och så vidare.  I mitt följebrev berättar jag om hur jag jobbar med marknadsföring av mina böcker och jag nämner några av de medier som skrev om min förra bok, Tydliga texter.

Jag är säker på att jag kan sälja fler romaner än de flesta författare med ett lika bra – eller bättre – manus eftersom jag kommer att jobba hårdare med marknadsföringen. Men inget, jag upprepar: inget förlag har ens kommenterat vem jag är och varför de inte vill samarbeta med mig. Jag får bara standardsvaret att de tyvärr inte kan satsa på mitt manus. Men mig då? Mig kan de väl satsa på? Jag kanske kunde utfärda någon garanti, typ ångerrätt om vi inte säljer si och så många böcker?

Räkna med att jag återkommer till det här, det är som sagt ett av mina favoritämnen. Har du några erfarenheter eller åsikter i frågan? Kommentera gärna.

8 kommentarer

 1. Kolla Pontus Wikner på Efter 10 idag – exempel på en författare som jobbar helt med sin egen marknadsföring och har gett ut boken på egen hand. Kanske en idé i dessa tider?

  Men i sak håller jag med dig och undrar varför inte förlagen reagerar!

  1. Tack för tips, Ann, jag ska kolla in Pontus Wikner! Jag funderar ofta på om jag ska satsa på egenutgivning istället, jag får se hur det blir framöver :-)

 2. Jag har gett ut min bok TRE ÄNGLAR på eget förlag och gjort en marknadsföring som vida övergår ett bokförlags. Jag twittrar, skriver krönikor, noveller, dikter, facebookar, är inne på forum och pratar om min bok, skickar den till sjukhus, skickar in länkar om den överallt, men lyckas ändå inte sälja. Varför? Antagligen för att den tillhör en yttepytteliten nisch.
  Men eftersom bokförlagen skickade ett snabbt svar och sade att den var högintressant men tyvärr gav för lite avans gav jag ut den själv.

  Jag tror att man som författare idag måste jobba själv. Kolla bara på fröken Läckmark, hon gör massiv reklam för sig själv och sina böcker.
  Just nu jobbar jag på att starta upp en hemsida bara för barn och har väl lagt ned marknadsföringen på min första bok, men nästa bok vars tillkomst kan följas på internet är minst lika uppmärksammad.

  Vill man, kan man är mina ledord.
  Du är din egen lyckas smed oavsett vad det gäller.
  Lycka till!
  Jag spar din bloggadress för att kika in senare.

  1. @razaha: Kul att du gav ut boken! Jag funderar också titt som tätt på att ge ut på egen hand, men det finns ju stora fördelar med att ha ett förlag i ryggen också. Jag håller absolut med dig om att man måste jobba själv, och det gör jag/kommer jag att göra oavsett om jag ger ut själv eller hittar ett förlag som vill ge ut. Men jag kan ändå inte låta bli att undra hur förlagen tänker om det inte är värt något att författaren kommer att jobba hårt med marknadsföringen. Lycka till med din nästa bok!

 3. Fast… det finns väl ett förlag som faktiskt lyssnar, tror på dig och vill samarbeta med dig? Ett värmländskt förlag, har jag hört… ;-)

  1. @Tomas: Ja, vilken tur att TUK finns! :-) Men på den skönlitterära sidan har jag svårare att hitta förlag. Kanske är det större konkurrens? Kan det vara fler som drömmer om att ge ut en roman än en företagarhandbok? ;-)

 4. Ja, det är ett intressant ämne. Och märkligt att de inte reagerar på det. Du kanske ska ta denna information muntligt per telefon, så att deras poletter trillar ner?

  1. @Johanna: Tror du? När man läser på förlagens webbplatser får jag alltid en känsla av att de bara vill att man skickar in sitt manus och absolut inte ”ringer och stör”. Och i många fall finns det inte ens något telefonnummer, vilket väl får tolkas som att de inte vill bli kontaktade via telefon. Men det kan självklart variera från förlag till förlag – och förmodligen är det ju det där förlaget som faktiskt har ett telefonnummer på webben, och som antyder att man får höra av sig om man har frågor eller så, som jag ska satsa på. Så du har helt klart en poäng här! Tack för det ! :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This