Där satt den!

De senaste veckorna har jag skrivit på ett avsnitt i Den snälla företagaren som jag kallar Den snälla säljaren. Men oj, vad det gick trögt! Jag läste fyratusen säljböcker och tänkte att ”inte har väl jag något att tillföra på det här området, det finns ju andra som är mycket bättre än jag på det här med försäljning”. Självklart är det så, försäljning är inte mitt expertområde, men jag visste ju att det inte var det som var det egentliga problemet; jag hade bara inte hittat rätt vinkel än.

Jag läste böcker och antecknade. Skrev något stycke här och något stycke där. Skumläste böcker. Antecknade. Skrev och skrev om. Ändrade strukturen i texten. Läste böcker. Och så under påskhelgen tog jag ett ordentligt omtag: vad är det egentligen jag vill säga? Hur är man en snäll säljare? Jag kom fram till att avsnittet framför allt skulle handla om två saker: att vara snäll mot sig själv, till exempel genom att ha rätt inställning och att peppa och belöna sig själv, och att vara snäll mot kunden så att man hjälper henne att köpa tjänsterna. Jag lämnade datorn en stund, skissade lite med papper och penna, benade ut vilka olika delar avsnittet bestod av. Och plötsligt såg jag hur de här olika delarna hängde ihop i en metod. Där satt den!

Jag gillar verkligen när bitarna faller på plats efter att jag har varit förvirrad ett tag. Det är en av de bästa sakerna med att vara författare. Nu ska jag först prova det här avsnittet på ett par företagare i min bekantskapskrets. Sedan får förlaget säga sitt. Och så ni, om ni vill. På Den snälla företagarens webbplats kommer vi  nämligen att lägga upp delar av boken vartefter jag skriver dem. Än så länge finns ingen text uppe, eftersom jag fortfarande håller på med de första avsnitten. Men snart kommer ni att kunna provläsa och kommentera utdrag ur boken där. Hoppas att ni vill vara med och tycka! Och själva boken kommer ut i slutet av året, om det händelsevis är någon som har missat det.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This