Jag bor i en anslagstavla

Ibland känns det som om mitt hem är förvandlat till en anslagstavla. Då handlar det om att jag jobbar intensivt med Den snälla företagaren. När jag får en idé till något så skriver jag ner den på närmaste papperslapp. Om jag är hemma blir det oftast en post it-lapp eller – om jag behöver skriva mycket – ett skrivarpapper. Är jag någon annanstans skriver jag på ett miniblock som jag har i väskan. Eller på baksidan av något annat papper.

Så här såg det ut när jag försökte få ordning på diverse lappar och samtidigt läsa igenom högen med säljböcker som jag hade rotat fram ur bokhyllorna och lånat på bibblan:

Ibland använder jag även väggarna för att klistra upp post-it-lappar på om jag behöver få överblick över något. Så gjorde jag när jag skrev synopsis till den här boken. Och om jag behöver strukturera om en text som jag redan har skrivit kan jag skriva ut den och sprida ut på golvet över hela arbetsrummet och vidare ut i vardagsrummet.

Nu har jag samlat ihop alla lösa idéer och skrivit in dem på rätt ställe i dokumentet som både är mitt manus och mitt synopsis. Det känns alltid bra att få sortera saker. Boken kommer en bit framåt och lägenheten ser ut som ett hem igen.

Hur gör du för att tydliggöra strukturer när du jobbar – med text eller annat? Kan du hålla allt i datorn och huvudet eller har du som jag behov av att visualisera strukturen på olika sätt?

7 kommentarer

 1. Lilla vän – du har inte förlorat din troskyldighet ännu. Så där ser mitt bord ut när det är nystädat, vilket det inte varit på 4 år! Att försöka hitta i detta kaos är min allra största uppgift i livet. – Min lägenhet är bara på ett rum, kanske skall nämnas.

  med ett snett leende och med kram
  kerstin

  1. Kerstin: Nej, jag tänkte nog vara troskyldig ett tag till :-) Jag kan inte bo i ett kaos, det passar inte mig. Kaos under en period medan jag jobbar: ja. Kaos hela tiden: nej. För att kunna stänga av hjärnan och vara ledig (och det måste jag för att inte bli utbränd) behöver jag ha en situation där det inte dräller omkring jobb eller pågående skrivprojekt överallt.

 2. Hej Jenny!

  Jag surfade fram till din blogg av en tillfällighet. Blev nyfiken och ger mig nu till känna här.
  Ja, jag har också stundtals massor av lappar och nerklottrade vita kuvert som hamnat i vägen för min penna när jag plötsligt har måst skriva ner någon idé.
  Olika böcker, både lånade på bibliotek och av andra eller egna ligger utspridda över hela rummet där jag arbetar. Det är knappt lönt att städa förrän jag har gått in i en annan fas i mitt skrivande.
  Det värsta är att jag inte vet om jag vill göra någon förändring.
  Det ger mig en trygghet att komma rakt in i handlingen när går in i mitt arbetsrum.

  Ha det gott!

  1. Barbro: Välkommen hit! :-) Kul att du känner igen dig i att man sprider ut sig medan man jobbar. Jag gillar beskrivningen att du kommer rakt in i handlingen när du går in i arbetsrummet!

 3. Kära Jenny
  Jag är så tacksam för att du visade mig på att det faktiskt kan finnas en lösning på mitt problem! Jag tar tillbaka alla ironiserande kommentarer, som lät värre än de är (ser jag nu, eller hör jag nu?)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This