Att fastna i en bok

Finns det något bättre än att fastna helt i en bok man läser? Ni vet så där så att man inte kan släppa den. Jag gjorde det nu i helgen.

Och plötsligt hände det något med tiden. Oftast har jag inte alls tid att läsa i flera timmar i sträck; det blir snarare någon kvart här och där, i badkaret, innan jag somnar, medan jag äter lunch. Men som en gåva så fanns den bara där, all den tid jag behövde för att läsa ut boken. Så det gjorde jag.

För mig ligger det en barndomsnostalgisk känsla i att fastna i en bok. Jag flyttas tillbaka till bokslukaråldern, när jag kunde ligga på sängen och läsa en hel dag. Jag önskar mig fler sådana dagar, även i vuxen ålder.

Om det är någon som undrar så var det Camilla Läckbergs senaste bok, Fyrvaktaren, som jag fastnade i. Det tog kanske 50 sidor eller så innan jag var fast, men sedan var det kört. Precis som med alla hennes tidigare böcker. Hon vet vad hon gör, Läckberg, och hon har precis den där kombinationen mellan mordgåta och karaktärsdriven handling som jag går igång på, och som får bladen att bläddra sig själva.

När fastnade du i en bok senast?

6 kommentarer

  1. Jag har fastnat i två böcker på senare tid faktiskt. Alldeles nyligen ”Agnes hjärta Edward” av Lina Forss. Inte så långt innan dess mådde jag dåligt över ”Norwegian Wood” av Haruki Murakami.

    Det är jobbigt att fastna. Allt annat spelar liksom ingen roll då .., :)

    1. ”Agnes hjärta Edward” känner jag inte till, ska genast kolla upp den!

      Jag tycker oftast att det är mer härligt än jobbigt att fastna :-)

  2. Ja, det är härligt att fastna i en bok, men jobbigt när boken tar slut. Det blir ett sådant tomrum, en sådan saknad i mig då. Just nu är jag fast i ”Tjuvarns stad” av David Benioff. En helt fantastisk bok!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This