Skapa ett hypermultiverk

Som jag har skrivit om tidigare har jag ju snöat in på Babel i SVT. Det senaste programmet handlade bland annat om e-böcker. Panelen (Bodil Malmsten, Peter Englund och kulturjournalisten Martin Aagård) pratade om att e-böckerna idag försöker efterhärma pappersböckerna; man vill ge sken av att man bläddrar i boken även i sin läsplatta. Någon i panelen drog en parallell till när de första bilarna kom; de såg ut som häst och vagn fast utan häst. Och just nu i övergångsperioden är det samma sak med e-böckerna, men i framtiden behöver det inte alls vara så. Vad är det som säger att e-böckerna ska ha den minsta likhet med pappersböckerna egentligen? Kanske kommer vi att ta till oss dem på ett helt annat sätt i framtiden.

Programmet handlade också om att framtidens böcker inte nödvändigtvis består av bara text. De digitala formaten gör det möjligt att blanda text, musik, bilder, film och så vidare i oändlighet. Vilka möjligheter skapar inte det för oss som är multikreativa? Du som både skriver text och musik, och kanske målar också, hur kan du utnyttja de digitala medierna och göra en multibokskivtavla, eller vad du nu vill kalla det?

För att inte tala om hypertextens möjligheter. Alltså att vi inte behöver läsa en text från början till slut. Experiment har gjorts långt tidigare i pappersböcker, där läsarna  har haft möjlighet att skapa sin egen läsupplevelse genom att välja i vilken ordning texten ska läsas. I en e-bok blir det enklare både att skapa sådana verk och att läsa dem. Kanske är det en multi-hypertextbok som man ska satsa på  för att slå igenom? Tänk vilket PR-värde det skulle ha att släppa en sådan bok. Jag är förresten osäker på om ”bok” och ”läsa” är rätt ord att använda för det nyskapande verket som jag kommer att skriva. ”Skriva”, förresten … kanske snarare skapa. Nämen, hörni, nu har jag inte tid att sitta här och blogga. Jag ska sätta igång och skapa mitt nya hypermultiverk.

Vilka möjligheter skulle den nya tekniken kunna skapa för dig? Har du funderat på, eller till och med provat, att skapa ett multiverk? Berätta gärna om dina erfarenheter och funderingar i en kommentar!

4 kommentarer

  1. Det öppnar helt klart för spännande möjligheter! Själv är jag sugen på att läsa ”Afternoon, a story” av Michael Joyce. Hörde talas om den på en föreläsning, den kom redan -96 och är skriven med hypertext. Tyvärr är det inte så många bibliotek som har köpt in den, så det får bli fjärrlån.

  2. Ja, visst är det fascinerande! :-)

    Multimediaidén känns däremot väldigt 1995. Då stod cd-rom-vågen på sin kulmen (metafor?). Den marknaden dog sen totalt när webben slog igenom. Numera motsvaras det väl av små koncentrerade mikrowebbplatser.

    Anna Gunder forskade om Michael Joyces verk för några år sedan. Se t ex: http://etjanst.hb.se/bhs/ith//3-99/ag.htm

    Länkar (i den mån de fortfarande funkar) till fler exempel på: http://designafterthought.net/webbloggar/webblogg0304.htm#93115973

    1. Jag är helt ute alltså? ;-) Men uppenbarligen slog inte multimedieidén igenom ordentligt och med dagens teknik, alltså läsplattor och så vidare, borde det väl finnas ännu bättre möjligheter? Jag vill fortfarande tro att den som gör något nyskapande och lyckas nå ut marknadsföringsmässigt har alla chanser att bli en trendskapare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This