Lata sig först eller göra nytta först?

Jag läser en krönika av Tinni Ernsjöö Rappe i senaste Shortcut-tidningen (jag hittar inte artikeln på nätet) om i vilken ordning man ska göra saker: lata sig först eller göra nytta först? Ska man diska först och slappa i soffan efteråt eller tvärtom? Tinni frågar några vänner, som har olika svar. Det klokaste tycker jag var ”Det beror på vem som frågar. Ambitiösa personer ska slappa först, slappisar […] ska ta tag i stöket innan de pausar.”

Själv är jag den ambitiösa som vill beta av hela att göra-listan innan jag ”får” ta det lugnt. Som om att göra-listan någonsin skulle ta slut. Och det ligger ju en dubbelhet i det här. Å ena sidan vill jag vara den där personen som får saker gjorda. Inte 17 hade jag fått några böcker skrivna om jag hade latat mig först varje gång det var dags att skriva. Å andra sidan har jag lätt att jobba för mycket, lätt att missa den där viktiga balansen som det ger att strunta i skrivandet en dag och softa i soffan istället. Och utan balans bränner jag ut mig och då blir det inte heller några böcker skrivna.

Så om jag lite försiktigt skulle ge mig själv ett råd så blir det att lata mig först lite oftare än vad jag gör nu. Men inte varje gång. Vilken typ är du?

2 kommentarer

  1. TYVÄRR tillhör jag kategorin som gärna latar mig först… innan jag hugger tag i saker och ting. Jag önskar dock att jag var mer ordningsam. Det skapar i regel alldeles för mycket stress att skjuta saker framför sig till sista minuten – och då slita för två.
    Jag verkar prestera bäst under press (vet att det är en tacksam undanflykt, men…) men mår inte särskilt bra av det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This