Bobstinens

Igår gick säsongens sista Babel i SVT. Så vad ska jag nu blogga om? ;-) Jag blev lite lugnare när programledaren Daniel Sjölin avslutade med att säga att det kommer nya program till hösten. Men till dess??! Mest av allt kommer jag förstås att sakna den genialiska Bob Hansson; jag känner redan att jag håller på att utveckla en viss bobstinens.

Nu har Babel, med Bob i spetsen, utsett den bästa kärleksdikten och dessutom en dikt som fick ett hedersomnämnande. Och den gillar jag så mycket (eller var det för att skådespelaren Helena Brodin läste den så bra?) att jag citerar den här:

Termosar

Vad många termosar du har.
Men du är ju en friluftsmänniska också.
Det är nog därför du har
så många termosar.
Men SÅ många termosar?
Men det är ju klart,
du har ju barnen också.
Då behövs det fler termosar,
när man skall på fjällvandringar,
eller nå´t…
Men inom mig reflekterar jag
över alla dina termosar…

Var kommer de ifrån-
termosarna?
Har du köpt alla dessa termosar?
Är några av dessa termosar
andras från början?
Andra kvinnors?
Är några av dessa termosar
andra kvinnors termosar?
Har i så fall dessa kvinnors termosar
hamnat i ditt köksskåp
för att du har fått med dig
”färdkaffe” på termos
när du åkt på morgonen?

Jag bara undrar.
För nu står min termos också där
i ditt köksskåp.
Jag lånade ut min termos till dig
en tidig augustimorgon
för att du skulle ha med dig lite
”färdkaffe”
under din två timmars bilresa hem.
Jag tänkte ta med den hem
nästa gång jag var hos dig,
älskling.
Men det blev ingen nästa gång.
Så nu står även min termos
hos dig
i ditt köksskåp.

Jag undrar
om nästa kvinna i ditt liv
kommer att tänka-
vad många termosar du har.

Erika Larsdotter Thimrén

Dikten får mig bli sugen på att både skriva och läsa mer poesi. Man kan nog stryka ordet mer i den förra meningen, förresten, eftersom båda aktiviteterna är i princip obefintliga hos mig, åtminstone just nu. Tyvärr.

Blev du också sugen på att läsa mer poesi så kan du börja med att läsa dikterna som gick till final i Babels tävling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This