Är det dags att byta genre?

Jag läser i Dagens nyheter (på familjesidan men jag hittar inte artikeln på nätet) att en av mina absoluta favoritförfattare, Karin Alvtegen, byter inriktning på sitt skrivande. Tidigare har hon skrivit deckare, eller kanske snarare psykologiska thrillers. Men hennes nästa bok, En sannolik historia, är en relationsroman. Det ska bli spännande att se om hon behärskar den genren lika bra. Men det har jag ingen anledning att tvivla på. Jag skriver självklart upp boken på min ska-läsa-lista.

När jag gick en skrivarkurs för några år sedan fick vi kursdeltagare det kloka rådet att prova olika genrer om vi inte blir utgivna på första försöket. Den som inte lyckas med en mordhistoria kanske ska skriva ungdomsböcker och den som inte är bra på att skriva självbiografiskt kanske är en fena på chicklitt.

Det är svårt att anklaga mig för att ha fastnat i ett fack. Hittills har jag skrivit

 • en skrivhandbok
 • en relationsroman (inte utgiven, numera preskriberad)
 • en psykologisk thriller (romanen A, som jag letar förlag till)
 • en företagarhandbok (den håller jag på med)
 • en katastrofroman (romanen B, som jag ska redigera vilket år som helst nu).

Det återstår att se vilken genre jag ger mig på härnäst. Hur gör du, byter du genre eller håller du dig till samma?

7 kommentarer

 1. Hej!
  Jag började med en barnbok, som jag skickade till många förlag. Den blev inte antagen.
  Sedan fortsatte jag med en barnbok till som jag bara testade på ett par förlag. Den blev inte heller antagen, så jag bytte genre och började på en kriminalroman, som jag har arbetat med länge nu. Det har varit en lång process att få alla bitar på plats, och trots att jag har provat den på några förlag längs vägen, så är det först nu som den börjar kännas klar.

  Blir den inte antagen så ger jag ut den själv. Men det kanske då även är dags att prova en relationsroman eller chicklitt :)

 2. Du har så många intressanta inlägg i din blogg. Kul att läsa :)

  Jag har precis börjat skriva så jag har inte hunnit ha någon genre men jag tror att jag är rätt spretig. Jag har också huvudet fullt med berättelser och de har nog i helt olika genrer tror jag.

 3. Anna: Spännande att höra att du har bytt genre. Lycka till med kriminalromanen!
  Anneli: Kul att du gillar bloggen! Hoppas att du hittar en (eller flera) genre(r) som passar dig!

 4. Jag började med en barnbok (som nästan blev antagen) därefter gick jag över till en relationsroman (som jag försöker prångla ut för tillfället). Jag skriver också på en uppföljare till relationsromanen.
  Men nästa projekt på min ”lista” blir en historisk roman som ska bygga på verkliga händelser. Den ser jag fram emot att hugga tag i.

  Min far brukar tjata på mig att jag borde skriva deckare – det är de enda böcker han läser och de enda böcker som säljer (enligt honom) – och jag försöker förklara att det kan jag inte. Jag har minsann tänkt tanken, men det finns liksom inte i mig.
  Konstigt, egentligen, eftersom jag älskar att läsa deckare.

 5. Hittade din blogg via en annan blogg och kände att här måste jag fortsätta läsa. :D

  Själv började jag med en historisk roman som jag försökte få ut utan resultat. Nu ska jag nog ta tag i den och redigera och försöka igen, samtidigt som jag skriver på ett relationsdrama och en deckare. :) Det är verkligen spännande att se vilken genre jag fastnar för till slut!

  1. Så klart att du ska göra ett nytt försök med den historiska romanen! Kul att du också blandar genrer, vi verkar vara många som provar oss fram :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This