Varför sticker inte bokomslagen ut mer?

Jag läser i Dagens nyheter om bokomslagets betydelse. Bokhandelschefen Martin Mattson säger:

– Omslaget måste vara säljande, ett tråkigt omslag gör att boken inte drar blicken till sig. Särskilt i dag när det kommer så oerhört många böcker gäller det att sticka ut!

Artikeln handlar också om hur svårt det är att just sticka ut och att det mesta är prövat. Nina Ulmaja, designansvarig på Albert Bonniers förlag, säger:

– Man får försöka göra något som inte redan finns. Men det är ju en helt omöjlig uppgift.

Men jag undrar: är det verkligen det? Det borde väl inte vara så svårt att göra något extra, något verkligt ovanligt av ett bokomslag? Vad säger att man måste begränsa sig till en platt pappersyta? När får jag se en lurvig eller taggig bok eller en med sexkantig framsida? En vinbok med utfällbar  korkskruv? En gör-det-själv-bok med inbyggd skruvmejsel? En skönhetsbok där framsidan är gjord av nagelfilsmaterial? Möjligheterna måste ju vara oändliga. Varför är det ingen som gör det här? Finns det några praktiska skäl, som att det blir för dyrt eller för logistiskt knepigt på något sätt? Lämna gärna en kommentar om du är insatt i det här med bokomslag och vet mer! Barnböcker för de minsta kan ibland se ut mer som leksaker än som böcker. Jag är säker på att det går att göra spännande omslag och format även för vuxna. Har du sett något bokomslag som verkligen sticker ut? Vilket?

6 kommentarer

 1. En förklaring är nog att det blir enormt dyrt att göra ett specialomslag. Sannolikt kan då omslaget kosta lika mycket extra per exemplar som hela boken med ett vanligt omslag gör att trycka.
  Sedan är det väl inte alla som vill köpa böcker som är alltför udda. Tänk dig en rund bok, helt omöjlig att placera i bokhyllan. Och alla böcker kan ju inte ligga på soffbordet alltid?

  Men jag tror att det kan bli så, om e-böckerna tar över massmarknaden, att förlagen satsar på samlarupplagor, färre men mer exklusiva böcker och självklar till högre pris. Då kan man också kosta på sig att göra något utöver det vanliga med ett omslag.

 2. din första syn är 100% seende,,,den 2dra baksidan…hur många läser dom…jag gör det,,,men jög söker en bra bra book.

 3. Sölve: Ja, jag tänkte ju också att det kanske blir för dyrt. Och för opraktiskt i vissa fall har du absolut rätt i. Men för vissa böcker måste det väl ändå funka med ett opraktiskt men utstickande format? Och man kan ju ändå välja att sticka ut precis så mycket att boken fortfarande passar i bokhyllan. Intressant framtidsvision med samlarupplagor, det låter som en logisk utveckling om e-böckerna får större del av marknaden.

 4. Jag rekommenderar ju såklart Harry Potter – inte bokomslagen i sig utan de böcker som beskrivs inuti. Nu kan det vara svårt med böcker med försvinnande bläck, men lurviga böcker med tänder skulle väl kunna vara passande för vilken monsterbok som helst?! Och varför inte skicka med nån gratisgrej med boken? Om det är en chick lit – ett prov på nåt nagellack eller nåt, om det är en pusseldeckare – ett litet förstoringsglas… Eller leka med färg och form…

  Men vad vet jag, det är bara lite idéer som poppade upp..=)

  1. Ah, Harry Potter-böckerna är inte dumma som inspiration! De har dessutom en väldigt snygg inlaga – med stjärnor och sånt på boksidorna. Fint! :-)

 5. Men alltså … det där med att det är ”omöjligt” att göra något nytt är ju en rätt trångsynt uppfattning. Det är ju samma sak inom musiken, att det numera finns ALLT, och det inte går att producera något nytt som inte låter som nåååt annat.

  Visst, det kan nog vara rätt svårt att göra nåt som inte låter som nååååt annat, men man har ju inte hört allt och så länge man inte gör medvetna kopior måste man väl ändå beteckna det som originellt?

  Men har man sett alla omslag som finns … ja då kan det nog vara svårt att göra ett som inte liknar ett annat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This