Arne Dahls böcker filmas

Jag läser att Arne Dahls böcker om A-gruppen ska filmas. Om jag förstod DN-artikeln rätt blir de första fyra böckerna två 90-minuters teveavsnitt var, medan den femte blir en biofilm och resten av böckerna filmas senare. (Någon mer än jag som inte förstår varför bara en film mitt i ska upp på bio?) Min första tanke var: Undrar vem som ska spela Jan-Olov Hultin? Oj, vad besviken jag blev när jag längre ner i artikeln läser att Hultin är bortplockad ur manuset!

Nu till ett erkännande: jag har allvarliga fördomar om svenska tevedeckare. Jag har aldrig orkat uppbåda tillräckligt med energi för att se en Beckfilm. Och tydligen är det Beckregissören som ska regissera även denna gång. Nu skulle jag lätt kunna negga över det, men jag har ju faktiskt inte sett Beckfilmerna så vem är jag att tro att det kommer att bli dåliga filmer?

Istället neggar jag lite över det faktum att Arne Dahls storhet ligger i språket. Den där torra humorn som uppstår i kombinationen mellan dialogen och det som karaktärerna tänker däremellan. Hur ska man kunna överföra det till teve? Ja, som ni hör är mina förväntningar inte på topp. Men visst blir jag nyfiken när en favoritförfattares böcker blir filmade, så jag kommer nog att titta ändå. Ofta blir jag besviken på filmer som bygger på en bok jag redan har läst och gillat, men det finns undantag. Jag gillade Stieg Larsson-böckerna skarpt, och åtminstone den första av filmerna tyckte jag var minst lika bra som boken.

Har du några exempel där du först läste boken och gillade den och sedan såg filmen och tyckte att den var ännu bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This