Är du galet kreativ?

En intressant men lång artikel i Dagens Nyheter handlar om Fredrik Ullén, som är både hjärnforskare och konsertpianist. Hans forskning verkar hur spännande som helst! Bland annat har han undersökt hur musikträning påverkar hjärnans sätt att fungera och vad som händer i hjärnan hos den som är väldigt bra på något.

Dessutom har han studerat sambandet mellan psykisk sjukdom och kreativitet. Enligt artikeln liknar vissa funktioner i hjärnan hos kreativa personer dem hos schizofrena. En schizofren person filtrerar inte bort lika mycket sinnesintryck som andra och kan därför se fler samband och göra fler associationer. Hos den kreativa skapar det idéer men hos den psykiskt sjuka snarare förvirring. Visst är det intressant?

Ibland känns det som att min hjärna är överhettad, som att det inte finns något stopp på de kreativa impulserna. Det är förstås ett härligt tillstånd, men det är också farligt: om jag blir kvar i det stadiet för länge får jag stressymptom och springer förr eller senare in i väggen. För att inte råka ut för det behöver jag alltså filtrera bort fler sinnesintryck så att den överhettade hjärnan efter en period av flow kan få den vila som den så väl behöver.

Så här säger Fredrik Ullén om kreativitet:

– Jag tror en av hemligheterna med kreativitet är just att kunna växla mellan idéskapande och disciplin. För ska man vara kreativ måste man kunna hantera sina idéer på ett vettigt sätt också, vara disciplinerad och kunna fullfölja dem. Är man psykotisk kan man inte arbeta över huvud taget.

Kloka ord, eller hur?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This