Alla behöver semester

En del människor i min omgivning tar aldrig semester. Ofta handlar det om egna företagare. De har inte råd att vara lediga eller vågar kanske inte säga nej till kunderna. Andra är författare men har en anställning inom något annat till vardags. På semestern tar de chansen att skriva på heltid, så någon egentlig ledighet blir det inte.

Själv är jag noga med att ta semester, särskilt på sommaren. Jag behöver tid, rejält med tid, till återhämtning och reflektion för att orka vara en kreativ och produktiv företagare och författare resten av året. Det handlar inte om att jag är lat utan om ren självbevarelsedrift. Att låta bli att ta ledigt och i stället hålla igång mitt soloföretag även under sommaren skulle ge mer pengar för stunden. Om jag skrev även under sommaren skulle jag kunna skriva klart mina böcker snabbare. Men jag är övertygad om att det skulle ge mindre pengar och färre böcker på sikt; utan semester skulle jag jobba sämre resten av tiden och kanske bränna ut mig, med sjukskrivning och uteblivna inkomster som resultat.

Alla är vi olika, och tidigare har jag tänkt att det kanske fungerar för vissa att aldrig ta semester. Att det finns människor som klarar att jobba år efter år utan uppehåll. Som laddar batterierna samtidigt som de arbetar. Som faktiskt inte vill ha semester. Men just nu tvivlar jag på det. Jag läser Facebookstatusar från dem som har jobbat hela sommaren och som tänker fortsätta med det under hösten. Och de verkar inte det minsta nöjda. Snarare verkar de trötta, håglösa och lite avundsjuka på oss som har haft ledigt. Jag känner nog ingen som kan jobba året runt utan semester och som mår bra av det och trivs med det. Gör du?

Jag har så klart också ett behov av att dra in pengar och att behålla mina kunder. Men som företagare behöver man ibland göra investeringar. Jag vill, som ni vet, vara en snäll företagare och jag tror på att vara snäll mot sig själv genom att investera i sin egen semester.  För jag tror att alla behöver semester. Vad tror du?

6 kommentarer

  1. Du har alldeles rätt. Jag är en av dom som aldrig är ledig, de senaste 4 åren har jag nog varit mentalt hel-ledig i 3 veckor. 7 dagarsveckor för det mesta med både arbete och heltidsstudier. Det trodde jag också fungerade bra för mej, det är roligt att jobba, men förr har jag varvat långa perioder av ständigt arbete med flera månaders och längre långa resor utan någon email eller telefon (fanns ju inte då). Börjar inse skillnaden! Nu har jag inte haft så mycket val egentligen, men från september blir det ändring äntligen. Då ska jag lägga upp livet helt annorlunda. Fungerar det inte som egen så tänker jag bli löneslav på deltid istället. Man måste ladda!

  2. Du har helt rätt. Semester och total avkoppling är ett underbart måste. Att egna företagare inte kan vara lediga är en myt, precis lika risig som (den numera avpolleterade?) myten att pappor inte kan vara föräldralediga.

  3. Jag vill ha semester men jag har helt enelt inte råd. Hyran måste betalas. Så enkelt är det. Så snart jag har råd kommer jag också ta semester, rejält. Det handlar inte om prioriteringar eller att ta vara på sig, det handlar om vad som är realistiskt. ”Vila får man göra i graven” är ett sarkastiskt uttryck, men för många miljoner människor i världen är det sant, och för mig är det sant just nu, men kanske inte senare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This