Skriv dig frisk!

Veckans avsnitt av alltid lika eminenta Babel tar bland annat upp terapeutiskt skrivande: Kan man skriva sig frisk? Forskningen visar att man kan det. Det här är några positiva effekter man har sett av att människor får skriva ner sin situation:

  • bättre studieresultat
  • lättare att få arbete
  • minskad sjukfrånvaro
  • bättre levervärden och lungkapacitet
  • förälskelser varar längre.

Dessutom får man samma terapeutiska effekt om man hittar på historier som när man skriver om sin egen situation. Goda nyheter för alla författare alltså.

Den mest läkande texten ska tydligen vara den som är strukturerad och sammanhängande. Det låter utmärkt tycker jag, som är en mycket strukturerad författare som kan jobba i månader med ett synopsis innan jag väl börjar skriva. Och dessutom föredrar jag att skriva romaner framför kortare berättelser. Fast hmm … hur ska jag tolka det här egentligen? Som att jag skriver strukturerat för att jag har ett stort terapibehov? Eller som att jag är helad, lycklig och läkt eftersom jag ägnar mig åt strukturerat skrivande? Kanske är det en kombination; det behöver ju inte finnas någon motsättning.

Marianne Sällström, författare och lärare i terapeutiskt skrivande, menar i programmet att det terapeutiska skrivandet fungerar på två sätt. För det första ger själva skrivandet en läkande effekt. För det andra kan den som skriver upptäcka sådant som hon eller han inte var medveten om innan.

Är du också nyfiken på att skriva dig frisk? På Falkens författarskola (där jag själv håller distanskursen Nå ut med ditt budskap)  kan du gå distanskursen Skriva för läkedom. Kursen hålls av min kursledarkollega Maud Deckmar, som har gett ut tre böcker om livet med en son med autism och utvecklingsstörning.

2 kommentarer

  1. Men tack snälla Jenny för att du nämner mig i ditt eminenta bloggande. jag skriver för brinnande livet nu – är på väg till Barcelona i slutet av oktober för att träffa Ann Ljungberg med flera!
    Allt gott till dej!
    Maud

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This