Bekämpa bästsäljarismen med varannan vatten

Jag antar att ni inte läser det här förrän möjligtvis långt senare. Nu är ni ju på bokmässan. Av olika skäl prioriterade jag inte att åka dit – i år heller. Och det börjar faktiskt bli lite pinsamt att kalla sig författare men aldrig ha varit på bokmässan. Men nästa år, då ska jag dit!

Något som är bra med bokmässan för oss bokomaner som inte är på plats är att böcker får mer utrymme i medierna än vanligt. Läs gärna den här DN-artikeln om bästsäljarismen (länk borttagen pga trasig), ett bra ord för  en dålig företeelse. Tydligen är det så i bokbranschen att 10 procent av böckerna står för 90 procent av intäkterna. Det gör förstås att det fåtal debutanter som lyckas bli utgivna har svårt att sälja sina böcker. ”En debutant som sålde 2 000 exemplar för fem år sedan säljer i dag bara 1 000 exemplar”, säger Jonas Axelsson, litterär chef på Albert Bonniers förlag, i artikeln.

Det här är väl ändå en trist utveckling. Jag tror på mångfald, i det här sammanhanget som i så många andra. Betyder det att vi borde bojkotta Camilla Läckberg och bara läsa debutanter, gärna smala sådana? Nja, man behöver kanske inte vara så kategorisk. Många av bästsäljarna är förstås riktigt bra – det är ju därför de är bästsäljare – och varför gå miste om den läsupplevelsen? Men vi kanske kan blanda? Läsa en debutant, eller åtminstone okänd författare, för varje topplistebok. Lite som ”varannan vatten” när man är på krogen. Och framför allt bli medveten om att det faktiskt finns en massa andra bra böcker där ute, inte bara läsa det som finns på Pressbyrån för att det är enklast. Så får det bli. Hänger du på?

3 kommentarer

 1. Självklart hänger jag på!
  Jag gillar att läsa debutanter och läser så många jag hinner : )
  Det är ju helt omöjligt att bli bästsäljare om ingen tar sig för att läsa bara för att det är en debutant. Även bland debutanter finns det guld som glimmar!

 2. Jag är inte på bokmässan. Jag har tacklat av; jag har varit där många gånger. Då kan jag väl slippa? Och vara författare ändå?
  Det finns många bästsäljare som inte alls är bra, men som ändå innan man fått syn på dem är sålda till 30 länder, och kommer snart på film i Sverige och USA. Vem är det som vet sådant på förhand?
  Jag tänker på en speciell bok, som var oerhört tråkigt skriven och skulle vara vanvettigt spännande!

 3. Anneli: bra att du hänger på. Då kör vi! :-)
  Kestin: så klart att du är författare även utan bokmässa! Det finns nog lika många sätt att vara författare som det finns författare :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This