Lyckans verktyg

Lyckoforskning ligger i tiden – härligt va?  Min kommande bok Den snälla företagaren kommer att innehålla ett kapitel som heter ”Var snäll mot dig själv”. Att ta hand om sig själv och må bra tycker jag är en förutsättning för att man i längden ska orka driva företag. En klok vän som läste kapitlet häromveckan tipsade mig att läsa boken Lyckans verktyg av Sonja Lyubomirsky för att få lite mer information och inspiration. Så det gör jag nu. Och oj, vad bra den är! Självhjälpsböcker av den här typen har ju annars en förmåga att handla ganska mycket om tyckande. Författaren rekommenderar eller tipsar om hur man kan göra för att, i det här fallet, bli lycklig. Men på den här punkten sticker Lyckans verktyg ut. Den är nämligen helt och hållet förankrad i den vetenskapliga forskningen. Allt, och då menar jag allt, som står i boken är vetenskapligt belagt. Och ändå är boken inte det minsta tråkig att läsa, tvärtom!

Kärnan i boken är att det är lätt att tro att ”Om jag bara var lite rikare/friskare/snyggare eller bara hade lite fler kläder/bilar/vänner, skulle jag vara lycklig. ” Men faktum är att de yttre omständigheterna bara utgör cirka 10 procent av vår lycka. Till ungefär 50 procent beror lyckan på våra medfödda egenskaper. Då återstår 40 procent som vi kan påverka själva genom olika strategier. I Lyckans verktyg får du lära dig tolv sådana strategier. Boken innehåller även tester där du kan testa hur lycklig du är och vilka av strategierna som passar bäst  för just dig. Som du redan har förstått så är det här en bok som jag rekommenderar.

I samma anda som Lyckans verktyg är även Lyckobloggen (länken borttagen pga fungerar inte), som jag blev tipsad om häromdagen. Där skriver ett gäng lyckoforskare intressant om de senaste rönen. Kanske har du fler tips på var vi kan få reda på mer om lycka och lyckoforskning?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This