Låt oss sprida Anonyma klubben!

Ni såg väl Jakten på lyckan i SVT igår? Titta på SVT play annars! Hanna Hellquist undersöker hur man gör för att bli lycklig. På webben finns även en hel del kringmaterial där man kan testa hur lycklig man är och få tips om hur man kan bli lyckligare. Jag har inte lusläst det men jag kan tänka mig att en hel del kommer från boken Lyckans verktyg, som jag har skrivit om tidigare.

Det bästa inslaget ur gårdagens program tyckte jag var det som handlade om Anonyma klubben. Det är ett enkelt vardagssätt att göra folk glada. Gör så här: Gå in på ett fik och betala för en fika (typ kaffe och bulle) men be personen i kassan att ge fikat till nästa person som kommer in och beställer kaffe och bulle och att hon ska hälsa från Anonyma klubben. Det här får effekter för tre personer:

1. Du blir gladare eftersom man blir glad av att ge bort något.

2. Cafépersonalen blir gladare eftersom man blir glad av att ge bort något.

3. Den som blir bjuden på fika blir glad eftersom man blir glad av att få något.

Jag tycker att det här är helt underbart, och det här är en av mina poänger med Den snälla företagaren: Om du är snäll mot din omgivning kommer de att vara snällare inte bara mot dig utan även mot andra i sin omgivning. Och så blir hela världen snällare, bra va? :-)

6 kommentarer

  1. Jag såg också programmet. Jag tycker att anonyma klubben är en toppenidé. Vad roligt att kunna sprida glädje på det sättet. Fast precis som programledaren sa så skulle det vara ännu roligare att få se den som får det som är betalat :)

  2. Ja, att vara snäll kommer man alltid långt på. Då är folk i regel (förstås inte alltid) snälla tillbaka. Såg en del av programmet och gillade det!

    1. Undrar om det finns någon procentsiffra på hur ofta folk är snälla tillbaka mot den som är snäll. Själv har jag en känsla av att det är väääldigt många, över 90 procent i alla fall :-)

  3. En väldigt bra idé. Jag brukar tänka att den enda ansträngningen man helt säkert vet inte är bortkastad är den som gör en annan människa glad en stund.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This