Öppet brev till Babel: låt oss göra världen snällare!

Ni som följer bloggen vet att litteraturprogrammet Babel är mitt favoritteveprogram och en ständig källa till blogginspiration. Drömmen vore förstås att få sitta i Babelstudion och bli intervjuad. Så hur lyckas man med det? Genom att skriva ett brev till Babelredaktionen kanske?

Hej Babelredaktionen!

Det ligger i tiden att vara snäll. SVT har tidigare varit inne på det i serien Jakten på lycka, och på flera håll i världen pågår forskning om snällhet. Och eftersom litteraturen speglar samhället så skrivs det förstås böcker om ämnet. Så vad tror ni på Babelredaktionen om att göra ett program om snällhet?

Jag har nyligen släppt boken Den snälla företagaren, en företagarhandbok som handlar om hur man kan göra affärer genom att vara snäll. Ett av bokens viktigaste budskap är att man tjänar på att vara snäll – inte bara mot sina kunder utan även mot medarbetare, samarbetspartners och faktiskt också sina konkurrenter.

I dag rör sig informationen snabbt i samhället. Rykten sprids i och med bloggar, twitter och andra sociala medier. Det innebär att det inte går att dölja vad man verkligen står för – och då är det livsviktigt att vara snäll.

Jag kommer gärna till Babelstudion och pratar om min bok och om snällhetens plats i samhället i dag. Dessutom föreslår jag att ni även bjuder in Stefan Einhorn, som ju har skrivit Konsten att vara snäll, till programmet. Och varför inte göra ett inslag om den amerikanska forskaren Stephen G Post? Han har skrivit flera böcker i ämnet. På svenska finns Generös mot andra – för din egen skull.  Enligt både Einhorn och Post finns det tydliga samband mellan goda gärningar och god hälsa. Vi mår bra av att vara snälla. Och om vi är snälla mot andra så kan vi inte undvika att samtidigt vara snälla mot oss själva.

Det absolut bästa med snällhet är dessutom att det smittar.  Om du är snäll mot någon så är chansen stor att den personen dels är snäll tillbaka, dels är snäll mot andra personer. Det finns även forskning som visar att det räcker att höra talas om snälla gärningar – varför inte se ett teveprogram som handlar om det? – för att själv få lust att göra goda handlingar. Genom att göra ett Babelprogram om snällhet kan vi alltså göra världen snällare! Hör gärna av er till mig på jenny snabel-a iklartext punkt se så diskuterar vi vidare hur vi kan göra det!

Glada hälsningar

Jenny Forsberg, författare och språkkonsult i svenska
http://www.facebook.com/densnallaforetagaren

Jag hittar ingen mejladress till Babelredaktionen, så jag försöker fånga deras uppmärksamhet på Twitter och genom att lägga upp ett länk till det här inlägget på Babels Facebooksida. Känner du någon i Babelredaktionen så hör gärna av dig med kontaktuppgifter!

Uppdatering: en Facebookvän gav mig adressen till Babelredaktionen, så nu kan jag mejla dem. Hurra! :-)

Uppdatering 2: Jamen, Babels mejladress står på Babelsidan, som en bloggläsare så snällt kommenterar till det här inlägget :-o Jag förväntade mig att hitta kontaktuppgifterna till de olika redaktionsmedlemmarna när jag hade klickat på Babelredaktionen, men så var icke fallet.

3 kommentarer

  1. Frågan är snarare hur Jenny har tid att skriva en hel bok men inte tar sig tid att hitta babels e-postadress.

    När man har hittat Babel på SVT scrollar man bara neråt. Längst ner på VÄNSTER SIDA står den självklara adressen: babel@svt.se

    1. Roland: Tusen tack för din hjälpsamma kommentar och för att du är snäll och hjälper mig! Jag har fått tag i adressen tidigare, så mejlet har redan gått i väg till Babel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This