Pseudonym som marknadsföringsknep

Jag har äntligen läst Lars Keplers Hypnotisören – en riktig bladvändare som jag kan rekommendera om du inte redan har läst den. Läsningen fick mig att reflektera kring pseudonymer. Jag minns vilket ståhej det var kring boken när den släpptes: Vem var det egentligen som stod bakom boken? Den recenserades i de stora svenska dagstidningarna. Och det var inte bara i Sverige intresset var stort. Danska Berlingske tidende hade en teori om att det var John Ajvide Lindqvist som stod bakom boken. Boken sålde stort och gjorde skäl för det feta förskottet som författarna fick (nio miljoner enligt Aftonbladet). Och till slut kom avslöjandet: det var paret Alexander och Alexandra Ahndoril som stod bakom pseudonymen.

Jaha? Vilket antiklimax! Kanske är det bara jag som är litterärt obildad, men jag hade aldrig hört talas om dem tidigare. Och om jag är obildad så är vi säkert fler som är det.

Så kanske är det så här man ska göra? Ge ut en spänningsroman under pseudonym och se till att skapa en rejäl hajp kring det. Frågan är om man måste ha ett stort förlag i ryggen för att genomföra en sådan här grej (Hypnotisören är utgiven av Bonniers) eller om man skulle kunna komma en bit på väg på egen hand, eller kanske med hjälp av en PR-konsult? För även om det är en spännande bok så menar jag att det var pseudonym-hajpen, och inte själva boken, som gjorde att den sålde så mycket. Vad tror du? Har du fler exempel – gärna från de senaste åren – på en bok som har sålt mer på grund av en pseudonym-hajp?

2 kommentarer

  1. Tror som du att man måste ha ett starkt och känt förlag bakom sig som sköter marknadsföringen annars tror jag inte hajpen infinner sig.

    Jag däremot tyckte inte alls att boken var spännande. Min åsikt är att de skickligt hade radat upp alla klassiska ingredienser för en deckare och sen satt ihop delarna. Jag kände inget alls för karaktärerna, jag berördes inte, blev nästan full i skratt ibland, på fel ställen av fel anledning.

    Någon mer hajpad pseudonym? Funderar. Kommer inte på någon mer än Maria Lang (Dagmar Lange), men på den tiden fanns inte order hajpad :-) och känner inte till varför hon kallade sig Maria Lang som författare. Vet du?

    1. Jag har hört andra som inte heller gillade Hypnotisören, men själv svalde jag den alltså med hull och hår :-) Jag tänkte också på Maria Lang – jag vet inte varför hon skrev under pseudonym, men jag tror inte att det var av marknadsföringsskäl (?). Och så har vi ju Arne Dahl, som ju är en pseudonym för Jan Arnald, och där pseudonymen väl får betraktas som mer känd än hans riktiga namn – vilket väl har med genrerna att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This