Låt oss skriva #twistoria

I torsdags publicerade Kristoffer Flensmarck hela sin diktsamling på Twitter. Det här inspirerar mig! Jag har funderat på att göra något liknande med en historia. Kanske inte en hel roman, men en novell kanske? Fast jag har snarare tänkt att man skulle skicka ut en tweet i taget – inte hela boken på en gång. (För dig som inte twittrar: en tweet är ett meddelande eller en statusuppdatering på Twitter.)

I senaste Babel finns ett inslag om att man i Japan skriver både noveller och haikudikter på Twitter. En novell eller dikt per tweet alltså. Att skriva en Twitternovell på japanska skiljer sig en del åt jämfört med att göra det på svenska. I båda fallen har man 140 tecken på sig, men ett japanskt tecken innehåller betydligt mer information än en svensk bokstav.

Det här inslaget inspirerade mig också. Varför skriver vi inte Twitternoveller i Sverige? Låt oss börja nu! Jag tycker att vi använder fyrkantstaggen #twistoria. Den tar 10 tecken. Det innebär att vi har 130 tecken på oss att skriva novellen.

Regler för att skriva en #twistoria:

 • Historien ska rymmas inom en tweet, alltså 140 tecken. Ingen fortsättning i nästa tweet. Och definitivt inget fusk med program som gör att du kan skriva fler än 140 tecken!
 • Det ska vara en hel historia, med början och slut och någon slags dramatisk kurva, alltså inte bara en scen eller bild eller liknande.
 • Tagga tweeten med #twistoria.

Behövs det någon mer regel, tycker ni? I så fall lägger vi till den vartefter. Däremot finns det självklart inga kvalitetskrav – vi är alla nybörjare. Tänk på att ju fler historier du skriver, desto större chans att någon av dem blir bra. Nu skapar vi twitteratur! Följ mig på @forfattarjenny på Twitter eller sök på taggen #twistoria. Twittrar du inte än? Då har du en anledning att börja nu :-)

8 kommentarer

 1. Mycket bra anledning att börja twittra tycker jag. Såg också babel, fantastiskt roligt med noveller på twitter, samt haiku. Sugen på att vara lite haiku snart faktiskt, men är för splittrad idag!

 2. Vilken kul grej, såg också Babel, men det blir inte lätt. Jag fastnar lite på att det inte får vara en enda scen men skit samma, imorgon ska jag få ur mej en twistoria.

  1. Anbylen: Nej, jag håller med, det är verkligen inte lätt. Och ska jag vara ärlig är jag inte särskilt nöjd med mina försök hittills. Men det är kul! Det behöver inte vara så mycket prestation i det – det är bara att göra ett nytt försök om man blir missnöjd med en. Och några har skrivit helt fantastiska twistorier!

 3. Kul idé! Vi tipsar nu vidare till våra 761 författar- och skrivarmedlemmar inne på nätverket 1av3.se
  Ska försöka hinna vara med själv. Har vi otur så börjar våra medlemmar att göra samma sak inne på nätverkets statusrader (fast det är lite svårare att samordna så det blir nog Twitter ändå hihi).
  Glad bokbytardag på dej, Jenny!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This