Vill du ha återkoppling medan du skriver eller efteråt?

Det är ganska vanligt att författare inte vill att någon annan än de själva ska läsa deras manus medan de befrinner sig i skrivfasen. I senaste Babel (säsongens sista, snyft!) får Amos Oz frågan vad som är hans nästa projekt. Oz svarar att han skriver på en ny bok, men att han inte kan berätta mer, för ”man ska inte röntgas när man är gravid; det är inte bra för barnet.”

Jag håller med, åtminstone när det gäller skönlitteratur. Möjligtvis kan någon få läsa en enstaka scen eller så, men annars tycker jag att det känns bättre att få åsikter om manuset som helhet. Det är svårt för någon att ge konstruktiv kritik utan att veta hur historien slutar. För facklitteratur däremot tar jag gärna emot återkoppling på ett kapitel eller avsnitt i taget. På det sättet får jag veta om jag är på rätt väg och kan anpassa arbetssättet i resten av boken. Hur jobbar du?

2 kommentarer

  1. Intressant frågeställning! Jag föredrar nog feedback när jag är helt färdig med åtminstone första utkastet. Risken finns annars att man ”kommer av sig” eller (i värsta fall) helt tappar tron på det man skriver. Tror att det är mycket enklare att hantera eventuella negativa omdömen när man har fått ned berättelsen i skrift. Då är det troligtvis enklare också att börja fundera ut lösningar på sånt som inte riktigt fungerar. Jag själv skulle inte vilja börja med såna problemlösningar när man fortfarande håller på att färdigställa första utkastet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This