Blir världen ondare eller snällare?

Ibland hör man åsikten att ondskan breder ut sig i världen. Ann Heberlein har skrivit boken En liten bok om ondska, som jag inte har läst än. Någon som har läst och kan rekommendera den? Vid något tillfälle såg jag en intervju med henne (I Babel var det bestämt) där hon anser att vi kopplar ihop ondskan med enskilda individer – det skulle alltså finnas genuint onda personer. Heberlein efterlyste en diskussion om hur vi ska hantera dessa onda individer istället för att vi (pressen och så vidare) bara fördömer dem och resignerar inför ondskan.

Själv tycker jag mig se en motsatt tendens: att snällheten breder ut sig. Jag tycker att jag ser ett sug efter snällhet omkring mig och jag upplever att många i min omgivning har ett behov av att vara snälla och att andra är snälla. Och jag märker det inte minst i de positiva reaktioner jag får om Den snälla företagaren. Och självklart kan de här två tendenserna hänga ihop: i en värld som blir allt ondare blir behovet av snällhet större. Vad tycker du? Uppfattar du att världen och människorna blir ondare eller snällare?

2 kommentarer

 1. Har Heberlein i bokhyllan och ska läsa i sommar, så återkommer i den frågan :)

  Gällande huruvida världen blir ondare eller inte … av vad jag har läst och begrundat verkar det till syvene och sist som att världen står och stampar en aning. När allt kommer omkring är det vår omgivning som ”utvecklas” (om man nu bör kalla det så, efter vi samtidigt förstör vår planet).

  Däremot känns det som att människor börjar bry sig mer om sig själva än tidigare, och det i sig tror jag är något positivt. alltså att man vill lyckas, och man vill att andra ska se en som en förebild och så vidare. Den tekniska utvecklingen har ju också gjort att information om riktig ondska genom webb kan spridas extremt snabbt och därmed även extremt snabbt möta motstånd. För bara 50 år sedan kunde det hända hemskheter bara ett par länder bort och man kunde låtsas som att man inte hade någon aning, det går inte idag.

  Oj så långt. Nu måste jag sluta. Haha!
  Klart att världen blir snällare! :)

  1. Malin: Tack för lång och klok kommentar! Det där med medvetenheten är intressant: i och med att vi är mer medvetna om ondskan i världen så kan det kännas som om världen blir ondare. Ja, återkom gärna när du har läst Heberlein!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This