Norstedsbloggen: Skriv romansynopsis

I dag tipsar jag på Norstedtsbloggen om hur du kan skriva ett romansynopsis (länk borttagen pga finns inte längre).Som jag har sagt förr här på bloggen så är jag strukturfascist och gillar att arbeta med ett utförligt synopsis. Därför använder jag mig av The Snowflake Method, snöflingemetoden, som är framtagen av den amerikanska författaren Randy Ingermanson. Den går ut på att man bygger upp en roman i tio steg. Läs mer om det i dagens inlägg.

Du som skriver skönlitteratur: Hur jobbar du? Skriver du synopsis? Eller jobbar du mer fritt?

 

3 kommentarer

  1. Jag är också lite av en strukturfanatiker ;), och med mitt nya romanprojekt har jag upptäckt att det är av nöden tvunget ifall jag ska få ordning på allt. jag skriver inget övergripande synopsis i början, däremot gör jag en kort outline av varje scen innan jag skriver den, för att se till att den innehåller allt som behövs. Jag har också gjort en mer övergripande outline där jag skrivit ner de scener som ska vara med och i vilken ordning. Jag tror det skulle krävas mer än dubbelt så mycket arbete ifall jag inte planerade i förväg, dessutom hjälper det mig något enormt att veta vad som ska hända i scenen innan jag skriver den och att den är en del för att nå målet. På så vis upptäcker jag i ett tidigt stadium ifall scenen verkligen hör hemma och har sitt syfte eller bara är med för att den är snygg ;)

  2. Det är så spännande att det verkar finnas lika många sätt att skriva som det finns författare! :-) Jag tror på att prova ett par olika sätt att skriva (med/utan synopsis t.ex.) så att man är säker på att man har hittat det sätt som passar en själv bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This