Frågor och svar om vinter i värmen

Om det är någon som har missat det så är jag på Kanarieöarna i sju veckor. Först tio dagar i Puerto de la Cruz på Teneriffa och sedan fem veckor i Valle Gran Rey på La Gomera. Under den här perioden kommer bloggen att fyllas av lite mer vardagsprat än annars. Jag kommer helt enkelt att skriva min resdagbok här. Det betyder att jag kommer att uppdatera bloggen oftare än annars, men det betyder också att det blir en del inlägg som skiljer sig lite från det jag brukar skriva. Hoppas att det är okej med er? :-)

Jag fick några frågor på Facebook häromdagen:

Hur åker du, hur bor du och vad kostar det?

Viktigast för mig när jag letade boende var matlagningsmöjligheter och internet. Jag har varken lust eller råd att äta alla mina måltider ute i sju veckor. Och internet är ju en förutsättning för att jag ska kunna jobba. I Puerto de la Cruz bor jag på Apartamentos Bellavista (länk borttagen pga trasig). Rummet är ganska litet och fult, och köket är mer ett kokskåp än en kokvrå. Men utsikten över havet är fantastisk. Jag betalar drygt 40 euro per natt.

På Gomera har jag hyrt en lägenhet, där det ska finnas internet om jag har lyckats få med mig rätt kabel. Jag får berätta mer om det när jag har kommit dit. Jag betalar något i stil med tretton tusen för de ca fem veckorna om jag inte minns fel. Det går säkert att hitta ett billigare boende om man åker dit och letar på plats, men kontrollbehovsmänniska som jag är har jag inte nerver att åka dit utan att veta att jag har boendet ordnat.

Och själva flygresan gick på tre papp. Det gör att hela kalaset borde sluta på cirka tjugotusen. Plus kanske någon tusenlapp för bussar och båtar hit och dit. Matkostnaderna räknar jag med  kommer att vara ungefär samma som hemma. Jag kommer att ha semester ett par veckor, och då tänker jag lägga mer pengar på att äta på restaurang.

Jag har gjort  ett försök att jobba utomlands tidigare. På Kap Verde. Men där var internettillgången för dålig, så det fungerade inget vidare. Det var några år sedan nu, och jag har tänkt varje vinter att ”nästa år gör jag ett nytt försök”. Och så förra vintern bestämde på riktigt att jag skulle göra det i år. En sak som har fått mig att tveka är kostnaden. Drygt tjugotusen är mycket pengar för en ensamboende soloföretagare. Men eftersom jag inte står ut med tanken på att vara i Sverige hela vintern, och dessutom gärna vill åka bort på julen, så har jag ändå åkt någonstans varje vinter. Och eftersom alla resor är som dyrast precis över julen så blir det dyrt. Förra julen la jag, om jag inte minns fel, sjuttontusen på en tvåveckorscharter till Thailand. Och då känns det som att jag får mer för pengarna på det här sättet :-)

Vad har du för bandbredd? 

På Bellavista finns det trådlöst nätverk i loungen/baren. Så jag kan inte vara uppkopplad på rummet, vilket förstås är en nackdel. Jag får ta med mig de filer jag behöver om jag vill kunna sitta någon annanstans och jobba. Har ingen koll på bandbredden, men hittills har det funkat alldeles utmärkt.

Har du tillräckligt virtuell kundkrets?

Mycket bra fråga! I princip alla mina jobb sköter jag ändå hemifrån och träffar bara kunderna på möten för avstämningar och liknande. Och jag tror att det kommer att funka rätt bra att inte ha några kundmöten de här sju veckorna. Runt jul- och nyår brukar det ändå bl minst ett par veckors paus från sådant. Och eftersom jag dessutom tänker ha semester två veckor i januari, blir antalet  ”vanliga” jobbveckor inte så väldigt många.

Jag tror inte att jag skulle kunna flytta utomlands och jobba hela året, för många jobb brukar kräva att man träffas åtminstone någon gång ibland. Och dessutom brukar det vara bra att träffa nya kunder, så att man får känna på varandra innan man börjar jobba ihop. Men å andra sidan tycker jag att Sverige är alldeles fantastiskt i sisådär sju månader om året, så det är inget problem :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This