Så här gör jag för att jobba effektivt

Under hösten provade jag mig fram till en bra metod för att jobba effektivt. Men så åkte jag iväg hemifrån och det var så mycket som var nytt att jag förträngde den. Igår plockade jag upp den igen. För det var definitivt dags att ta tag i den dåliga arbetsdisciplinen som jag har haft på sistone.

Metoden går ut på att jag börjar jobba med dagens största och viktigaste arbetsuppgift.  Samtidigt som jag börjar sätter jag en klocka (i form av en app i telefonen) på att ringa om 30 minuter.  När det har gått 30 minuter pausar jag från huvuduppgiften. Då sätter jag klockan på att ringa om 7 minuter. Under pausen kan jag kolla Facebook och Twitter och mejlen och allt sånt där som jag så lätt får impulser att göra mitt i jobbet annars. Helst ska pauserna även inkludera alla de där småsakerna som jag också behöver göra: blogga, svara på ett mejl från en kompis, skicka ett kostnadsförslag till en kund, ringa en kund för att ställa frågor om en text, betala en räkning, googla något och vad det nu kan vara.

När klockan ringer efter 7 minuter ignorerar jag den och fortsätter med det jag håller på med i 5-10 minuter till (Hmm … det kan vara så att den biten inte riktigt ingår i själva metoden.) Sedan sätter jag klockan på 30 minuter igen och jobbar vidare med huvuduppgiften. Och så håller jag på så här tills jag är klar med dagens huvuduppgift eller tills arbetsdagen är slut. På planeringsstadiet innebär det här också att jag är noga med att tidssätta de större uppgifterna, så att jag till exempel räknar med att en uppgift kommer att ta åtta halvtimmar.

Det här påminner i högsta grad om pomodorotekniken. Där jobbar man i 25 minuter och pausar i cirka 5. 30 minuter fungerar bra för mig. Jag provade ett tag med 45 minuter, men då slutade det ändå med att jag kollade Facebook eller något mot slutet.

2 kommentarer

  1. Tack för rådet, Jenny! Men man får trots allt disciplinera sig och inte ignorera när klockan ringer, för många gånger :-), eller hur?

    Ska kolla pomodorometoden. Pomodoro? Nästan som tomat på italienska, är väl pomodore :-)?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This