Sprit gör dig kreativ

”Några klunkar starksprit kan öka kreativiteten.” DN skrev i går om en studie från USA som visar att alkohol ökar kreativiteten.  Studien visar att ”plötslig och intuitiv associationsförmåga för att lösa problem kring knepiga ord uppstod oftare” för dem som hade druckit alkohol än för dem som inte hade det. Så myten om författaren som pimplar rödvin medan hen skriver kanske är sann eller? Nja. De som deltog i studien fick dricka så att de hade ”en alkoholkoncentration i blodet på i snitt 0,075 procent”. Jag vet inte riktigt vad det innebär, och för att krångla till det ytterligare så mäter de berusningen i procent i stället för promille som vi ju brukar använda. Men okej, 0,075 procent måste bli 0,75 promille, alltså en bit över gränsen för vad man får köra bil på i Sverige, vilket är 0,2 promille enligt Wikipedia. Men under gränsen för grovt rattfylleri, som ligger på 1 promille. Så ungefär hur mycket drack försökspersonerna? En sexa starksprit? (Jo, jag förstår att det beror på hur mycket de väger och så.)

I artikeln i Science News (länk borttagen pga trasig) som DN refererar till kommenterar  psykologen J. Scott Saults att berusning kan förbättra den verbala kreativiteten bland annat genom att sänka förmågan att kontrollera tankarna. Saults säger också att berusade människor blir mindre rädda att göra misstag, och det är förstås bra för kreativiteten. Alkohol som ett medel att minska på kontrollbehovet alltså? Tja, det användningsområdet är förstås ingen nyhet.

Studien är bara gjord på män. 20 stycken för att vara exakt (är det inte lite lite?) – och lika många i en kontrollgrupp. De fick dricka varsin drink och serverades ”en del tilltugg”, medan kontrollgruppen varken fick sprit eller något att äta.  Jag kan inte hjälpa det men jag har faktiskt  en del frågor här:  Kan det i stället vara så att man blir kreativ av att äta? Själv är jag ett pucko när  jag inte har ätit. Skulle studien ge ett helt annat resultat om den gjordes på kvinnor? Vi tål ju i allmänhet mindre alkohol, kanske skulle vi bli helt dumma i huvudet av en drink? Eller kanske tvärtom dubbelt så kreativa som männen? Och vad händer när man dricker mer? Går gränsen vid en drink eller hade två drinkar gett samma resultat eller ännu högre kreativitet?

Vad säger du om myten om författaren som rödvinspimplare? Har du provat att skriva (eller skapa något annat) efter en drink? Eller sju? Hur gick det?

6 kommentarer

 1. Känns för mig som att lite sprit kan hjälpa om jag ska dra något muntligt, för att hämma nervositet, men inte när jag ska skriva i min ensamhet. Tror jag, men jag vet inte :-). När jag skriver blir det nog bara slarvigt om jag är påverkad. Kanske…

 2. Hej hej,
  Alltså jag måste nog, mot bättre vetande, hålla med om att jag fungerar nog så där so artikeln beskrev. När jag har druckit ett glas vin så blir jag så all världens kreativ och idéer poppar upp och problem löses.
  Men, jag dricker aldrig mer än ett glas vin, har alldeles för dåliga erfarenheter av alkoholdrickande från jag var liten..:-(
  Men, det funkar som kreativitetshöjare, absolut!
  Mörk choklad är nyttigt för hälsan, så det äter jag massor av…antioxidanter och serotoninhöjande substanser…mmmm. Sen är det ju bara en bonus att det smakar gott!

 3. Ytterligare en felkälla: De som fick alkohol och tilltugg kände sig trygga och omhändertagna. De slappnade av och tryggheten och uppmärksamheten de fick när försöket genomfördes gjorde att de kände sig mer kreativa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This