Måste huvudpersonerna vara i samma ålder som bokläsarna?

Om jag skriver en bok eller ett filmmanus där huvudpersonen är i fyrtioårsåldern, kommer den då främst att läsas/ses av personer som är just i fyrtioårsåldern? Jag har inte tänkt så mycket på det här tidigare. Barn- och ungdomsböcker riktar sig ju till personer som är i samma ålder som publiken. Eller, jag har förstått att om man skriver för barn 9-12 så ska huvudpersonen vara 13 år – barn identifierar sig helst med den som är något äldre än de själva. Men för vuxna? Själv ser jag gärna ungdomsfilmer och läser ungdomsböcker – jag har ju för sjutton varit ung! Men jag har heller inga problem att läsa en bok eller se en film där huvudpersonerna är betydligt äldre än jag – det är väl inte  åldern som avgör om det är en intressant historia?

Om jag går på bio och ser en Harry Potter-film eller någon annan film med ungdomar i huvudrollerna så höjer jag medelåldern i publiken rejält. Häromdagen aktualiserades åldersfrågan i och med att jag såg Hotell Marigold på bio. De flesta av huvudpersonerna där är pensionerade, och jag hade inte ens tänkt tanken att det skulle attrahera en publik som också är pensionerad. Men när jag väl satt där i salongen och hade lyckats manövrera förbi alla rullatorer, käppar och rullstolar så insåg jag att det inte var någon annan i salongen som var under sextio. Och nej, jag var inte på bio på pensionärsvänlig tid mitt på ljusa dagen.

Men är det så att mina romaner bara kommer att läsas av dem som är i samma ålder som huvudpersonerna? Det skulle i så fall kunna vara en bidragande orsak till att jag inte har hittat något förlag som vill ge ut Romanen A. Huvudpersonerna där är något i stil med 14,17, 46 och 48. Är det ett för spretigt åldersspann för att kunna locka någon åldersgrupp?

Läser du böcker och filmer där huvudpersonerna är i samma ålder som du? Eller spelar det ingen roll?

7 kommentarer

  1. Det var väldigt roligt att som ung vara i unefär samma ålder som trion i Harry Potter, när böckerna släpptes.

    Men nej, åldern spelar ingen roll. Jag tänker att ålder är ungefär som alla andra grupptillhörigheter, som kön, klass, etnicitet. Så länge personen är tillräckligt intressant och inte för fast och stereotypt uppfyller bara en sorts gruppideal är det intressant för läsaren. Alltså, personen måste nå det allmänmänskliga. Eller, enklare sagt: om boken är bra spelar åldern ingen roll.

  2. Gud så trökit det skulle vara att bara läsa om sina ”likar”

  3. Jag håller ju med er förstås – åldern borde inte spela någon roll. Men samtidigt fick den här bioupplevelsen mig att undra jag om man marknadsmässigt kanske måste tänka åldersgrupper även för vuxna …

  4. Känner igen problemet. Jag själv läser och ser dock mycket ”tonårsfilmer” och läser mycket ”tonårslitteratur” eftersom jag gillar fantasy och skräck. Jag själv valde att ändra ålder på min huvudkaraktär då hon var sjutton men jag kände att boken vände sig till vuxna. Hon fick därför bli 25 istället.

  5. Filmen Det levande slottet är en tecknad film som riktas till både barn och vuxna och den handlar om en flicka som av en förbannelse blir en gumma. Det hör delvis till genren. Men jag tycker genreblandning är intressant.

  6. Åldern spelar väl ingen roll (hoppas jag verkligen också) men det kan väl hända att de som är i samma ålder är i majoritet.

  7. Kul att ni alla tycker att åldern inte spelar någon roll. Undrar om min upplevelse på bion häromdagen var ett undantagsfall eller om om det är ni som läser den här bloggen som är undantagsfall (eftersom ni antagligen är mer intresserade av läsning än snittpersonen).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This