Prosa och marmelad med Mehmet Murat Somer

I kväll  har jag varit på Prosa och marmelad. Som jag har skrivit tidigare är det Bonniers som ordnar bloggbokcirklar med olika teman och i samarbete med olika Bonnierförlag. I dag var det nystartade förlaget 2244 var värd för träffen. 2244 ger ut översatt litteratur från Svarta havsländerna (Turkiet, Rumänien, Bulgarien, Ukraina, Ryssland och Georgien). Boken vi läste inför träffen heter Profetmorden och är något så uppfriskande som en deckare där de flesta av personerna är transvestiter.

(Den här bilden snodde jag hos förlaget 2244.)

Jag gillar sånt som utmanar tråkiga samhällsnormer och gamla könsroller, så jag gillade boken. Själva deckarhistorien var inte fantastisk, men transvestittemat gör den klart läsvärd. Boken är den första i en serie med sex böcker.

Författaren själv, Mehmet Murat Somer, besökte träffen i egen hög person:

image

Trots att han flera gånger under kvällen upprepade att han egentligen inte är någon social person var det inte det intrycket han gav. Han var en eminent talare. Rolig, utmanande och kunde prata helt obekymrat hur länge som helst. När han fick en fråga började han för det mesta med att säga ”Vill ni höra den korta eller den långa versionen?” och sedan gav han den långa versionen.

Han fick frågan om varför han hade valt att skriva om transvestiter. Den långa versionen var att han menar att transpersoner (”transgender”, blir det transpersoner på svenska?) annars alltid framställs som antingen clowner som man kan skratta åt eller så är det transpersonen som är skurken i boken. Mehmet Murat Somer ville komma bort från det här. (Den långa versionen var förstås betydligt längre än så; det här är min kortversion av den långa versionen.) Den korta versionen var att det är ett marknadsföringsknep. Ingen har skrivit om transpersoner på det här sättet tidigare. Därför blir hans böcker utgivna, trots att de kanske inte är fantastiska.

Och det här hade jag funderat över redan på vägen till kvällens träff: Mehmet Murat Somer har gjort det som alla författare drömmer om: han har hittat en egen nisch. Kan ni komma på några andra författare har en egen nisch på det sättet?

Nu har jag inte tid med er längre. Jag måste gå och fundera ut min nisch.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This