Bokmässan 2012 – halvtidsrapport

Det har inte blivit så mycket bokmässebloggat. Av någon anledning lyckas jag inte koppla upp min dator till hotellets nätverk. Och på själva mässan kan jag inte använda telefonens mobila nätverk, gissar att det är överbelastat här, utan måste snoka upp de trådlösa nät som finns i lokalen, som inte funkar överallt.

Men oj, vad jag bokmässar mig! Jag kom hit igår, fredag, på eftermiddagen, och är alltså halvvägs i upplevelsen. Idag har jag varit en del i TUK Förlags monter, bland annat gjort en blixtföreläsning, eller snarare blixtintervju – min förläggare Tomas Gustavsson intervjuade mig om Den snälla företagaren. Men jag har också hunnit knata runt på mässan några varv. Vart jag än går träffar jag någon jag känner. Och ändå är det massor av människor som jag vet är här som jag inte har träffat än.

Jag har lyssnat på intressanta monterseminarier också. Bäst hittills är Jonas Gardell. Den mannen har en magisk talang när det kommer till att fånga publiken. Jag lyssnade bara på en tiominutersföreläsning av honom.  Men på den stunden hann jag både skratta och åtminstone nästan gråta. Jag såg tårarna rinna på flera i min omgivning. Han pratade förstås om sin senaste bok, Torka aldrig tårar utan handskar 1: Kärleken, som handlar om aids och hur jävligt det var att vara homosexuell i Sverige för bara ett par (tre?) decennier sedan. Snacka om att boken hamnade högt upp på min måste-läsa-lista.

Och så hängde jag i baren på Park ett par timmar igår kväll. Men som den tant jag är gick jag hem när det började bli alltför högljutt. Hade förvånansvärt trevligt, med tanke på att jag har lite svårt för det där med att hänga i barer. Och det berodde inte på att det var så kändistätt utan på trevligt sällskap i form av nya och gamla författarbekanta.

Jag återkommer med fler rapporter och insikter från mässan, men kanske får ni ge er till tåls några dagar.

Är du på mässan? Vad tycker du är bäst hittills?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This