La Palma på en dag

Se hela La Palma på en dag, går det?  Av olika anledningar, som jag kan återkomma till i ett separat blogginlägg, så hade vi bara en dag på oss att se ön.

Jag lusläste guideboken (Lonely Planet: Canary Islands) och kom fram till att det var två saker som kändes viktigast:

1. Titta på vulkaner och naturen kring Fuencaliente på öns södra spets.
2. Åka till Parque Nacional de la Caldera de Taburiente – nationalparken i bergen på öns norra del.

Det fanns också en punkt 3: Titta lite på själva stan Santa Cruz de La Palma, där vi bodde och som man kommer till om man tar båten från La Gomera (eller från Teneriffa för den delen). Det här var en lördag, och jag hade läst i en DN-artikel att att det är helt dött i Santa Cruz på söndagar. Det stämde inte alls, visade det sig på söndagen. Även om många affärer var stängda fanns det en hel del som var öppna, för att inte tala om restauranger och snackbarer. Och det var tjockt med folk på stan.

Punkt 3 rationaliserades snabbt ner till en minitur och vi åkte snart söderut mot Fuencaliente. Det tog någon timme att köra dit från Santa Cruz. Vi åkte till vulkanen San Antonio. Där får man betala 5 euro för att få gå tjugominuterspromenaden runt vulkanens krater. (Då ingår också inträde i ett turistcenter där man kan läsa lite om vulkaner och så.) Det var en riktigt häftig promenad. Jag kan inte komma ihåg att jag har tittat ner i en vulkankrater tidigare, och det var en mäktig känsla:

San Antonio

Dessutom är havet starkt närvarande medan man går där:

San Antonio

San Antonios senaste utbrott var 1949. Då skapades den nya vulkanen Volcán Teneguía, som i sin tur hade ett utbrott 1971, vilket var det senaste vulkanutbrottet på Kanarieöarna. (På La Gomera var det förresten hela 2 miljoner (!) år sedan det senast var vulkanutbrott.)

Längst ner på öns södra spets var det ett spännande lavalandskap utan växtlighet – lite känslan av att vara på månen. Jag fick inte riktigt till det på bild, men tänk bort det gröna ur den här bilden, som är tagen aningen längre norrut, så får du den rätta känslan:

La Palma

Här finns även Salinas Fuencaliente, där man utvinner salt (Jag hittade ett utmärkt havssalt därifrån i en affär här i Valle Gran Rey.) och en strand som känns ganska speciell.

Vi åkte vidare mot Los Llanos de Aridane, som kändes som en rätt stor stad. (Den har 21 000 invånare och är därmed större än Santa Cruz de La Palma,  som har 18 ooo.) Dock var det siesta när vi kom dit, så det var ganska dött. Vi fortsatte mot nationalparken. Vi passerade Roque de los Muchachos, där man hittar världens största teleskop, och fortsatte längs den slingriga vägen ner tillbaka mot Santa Cruz. Det fanns gott om skyltar till vandringsleder och här hade jag verkligen velat ägna åtminstone någon timme åt att vandra i bergen, men solen höll på att gå ner och vi behövde använda tiden till att komma hem igen. Det blev i alla fall några stopp på vägen på riktigt koola utsiktspunkter. En av de mäktigaste vyerna var Teide i solnedgången:

La Palma

En annan häftig utsikt var att se molnen i bergen långt nedanför mig:

La Palma

Jag rekommenderar helt klart lite längre tid än en dag för att upptäcka ön. Men jag kan tänka mig att man kan få en riktigt bra överblick på till exempel tre dagar. Min uppfattning efter den här turen, och efter att ha varit på La Palma i sammanlagt knappt två dygn, är att ön är lika vacker som Gomera.

La Palma

Frågan som jag inte alls har fått besvarad är: Finns det en plats på La Palma som är ungefär som Valle Gran Rey, där jag skulle kunna tänka mig att tillbringa en längre period? Eller för den delen bara hänga i någon vecka eller två. Santa Cruz kändes spontant inte som den platsen – det är för mycket stad, för högt tempo, för många kläd- och souvenirbutiker och turister. Jag vill ju till ett ställe där tempot är lugnt och människorna avslappnade – utan att jag för den delen vill bo på landet eller i någon halvdöd håla. Det måste finnas bra mataffärer och gärna några restauranger och zumeríor, och man måste kunna ta sig dit utan bil. (Det sistnämnda borde inte vara något problem; bussnätet på La Palma verkar fungera utmärkt och det fanns en busshållplats i varje krök typ.) Finns det ett sådant ställe på La Palma? Någon som vet? Jag blir glad om du lämnar en kommentar i så fall; jag vill gärna ha La Palma-tips!

2 kommentarer

  1. Hej Jenny ! Har varit på La palma 2 ggr 2013, så inte röken av något som liknar Valle Gran Rey.
    Stanna Du i VGR istället. Paradiset är där.
    Trevlig fortsatt vinter L

    1. Tack för svar! Jag kanske får hålla mig till Valle Gran Rey då :-) Fast jag tänker nog att La Palma ska få en ny chans av mig så småningom också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This