La Gomera efter skogsbranden i somras

Hur ser det egentligen ut på La Gomera – och särskilt i Valle Gran Rey – efter de stora skogsbränderna i somras?

I augusti var det stora skogsbränder på La Gomera. Jag skrev om det här på bloggen i höstas. Så hur ser det ut nu? Hur mycket är förstört?

Jag har inte varit runt så mycket på ön men om man tar vägen från San Sebastián till Valle Gran Rey så åker man igenom den stora nationalparken och regnskogen Garajonay. Och där är det mycket som har brunnit.

Så här kan det se ut:

La Gomera

Det går att klicka på bilderna för att se dem större. Allt du ser på bilden ovan är alltså bränt, inklusive skogen på kullarna längst bort i bakgrunden. Det är mycket som har brunnit :-(

På nära håll ser den brända skogen ut så här:

La Gomera

När man åker ner i dalen mot Valle Gran Rey ser man brända palmer en bra bit på vägen ner. Den här bilden är tagen från El Guro eller möjligtvis Casa la Seda. Alltså där jag bodde förra året:

La Gomera

Jag fick inte med det på bild, men bara några få meter från huset jag bodde i förra året står det en bränd palm. Huset är helt, och det ser inte ut att ha blivit reparerat, så jag tror att det klarade sig. Men jag såg andra hus som hade brunnit. Många människor evakuerades med båt från Valle Gran Rey till San Sebastián, och jag kan bara tänka mig hur läskigt det var när det brann.

Det gjorde ont i mig när jag tog de här bilderna. Och det gör ont att lägga ut dem nu. Det är inte det här jag vill att ni ska se. Jag vill ju visa hur fantastiskt vackert det är här. För det är det. Fortfarande.

La Gomera och Teide

Från Valle Gran Rey behöver man alltså bara gå någon halvtimme längs vägen upp i bergen så ser man var  branden härjade. Men nere i själva Valle Gran Rey brann det aldrig och allt är som vanligt.

Uppdatering: Du vet väl att jag bloggar om La Gomera på Gomerabloggen numera? Välkommen dit om du vill läsa mer om La Gomera och Valle Gran Rey och vad jag har för mig när jag är där.

2 kommentarer

  1. Hej. Jag undrar om du har några kontakter på La Gomera? Jag ska åka dit om några veckor framför allt för att ha semester och vandra. Men jag är också mycket intresserad av skog. Så jag skulle vilja ha tag på någon där (biolog eller liknande) som kan berätta om vad som händer med skogen på La Gomera efter bränderna, visst var det 2012?

    Vänliga hälsningar
    Franziska Egger-Nilsson

    1. Hej! Kul att du ska åka till La Gomera! Det stämmer att det var 2012, i augusti, som det var skogsbränder på La Gomera senast. Tyvärr har jag inga kontakter att hjälpa dig med. Men jag följer den här bloggen från La Gomera: http://lagomera1.blogspot.se/ och den bloggaren verkar ha koll på allt möjligt, kanske kan du komma vidare där?

      Förresten, jag kommer inom kort att starta en separat Gomerablogg. Om du kommer fram till något om skogen och har lust att skriva ett gästblogginlägg om det så får du gärna höra av dig till mig på jenny@iklartext.se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This