Vinter i värmen – vad hindrar dig?

Många blir avundsjuka på att jag åker iväg till värmen den här vintern också. I en del fall är det förstås bara sådant man säger. ”Det låter skönt, det skulle jag också vilja göra.” Det är mycket man skulle vilja göra och självklart kan man inte göra allt. Men du som på riktigt vill åka iväg till sol och värme på vintern, mer än någon enstaka vecka. Vad hindrar dig?

Nu kanske du tänker ”Det är lätt för dig att bara dra iväg, du som inte har några barn och som dessutom har ett jobb som du kan sköta var som helst.” Ja, det är lätt för mig. Det är lätt för att jag har valt det livet. Jag har valt att inte ha några barn. Jag har valt att frilansa och vara hyfsat oberoende av var jag jobbar. Jag har valt ett liv där jag är fri att åka iväg vill värmen på vintern. Vilket liv vill du välja?

Jag är naturligtvis medveten om att det finns riktiga hinder. Det kan mycket väl vara så att du inte kan åka (just nu?). Och då är det så. Men min teori är att många hinder går att komma förbi. Därför tänkte jag nämna några hinder och ställa frågor som kanske kan hjälpa sig att ta dig förbi dina hinder.

”Jag har inte råd”

 • Vad kan du prioritera bort? Vad vill du prioritera bort? Vad är det värt för dig att kunna åka iväg på vintern? Här vill jag påpeka att jag inte på något sätt är rik. Jag befinner mig uppenbarligen ovanför en viss nivå, eftersom jag har möjlighet att prioritera en utlandsvistelse. Det gör mig privilegierad och det är jag tacksam för. Men man måste absolut inte ha någon förmögenhet eller tjäna massor för att kunna göra den här prioriteringen.
 • Vad har du råd med? Kan du åka en kortare period än du egentligen skulle vilja? Kan du åka vartannat år?
 • Kan du börja spara nu för att kunna åka om några år?

”Barnen går i skolan”

 • Kan barnen gå i skolan där du tänker vara på vintern? Det finns svensk skola i Los Cristianos på Teneriffa och i San Augustin på Gran Canaria. På min favoritö i Thailand, Koh Lanta, finns inte mindre än två svenska skolor.

”Min partner vill inte åka”

 • Kan du åka utan din partner? Hur länge kan du vara borta då?
 • Kan din partner komma ner och hälsa på en kortare period så att ni inte behöver vara ifrån varandra så länge?

”Jag vill inte åka ensam”

 • Varför inte? Vad är du rädd för?
 • Har du provat? Förra året, innan jag hade provat, var jag rädd för att jag skulle tycka att det var tråkigt och jobbigt och … ja, ensamt att åka ensam. Jag åkte ändå iväg i sju veckor, varav jag var ensam i fem. Jag trivdes alldeles utmärkt.
 • Kan du få med dig någon – hela vistelsen eller delar av den? Har du inte en partner, familjemedlem eller någon nära som det känns självklart att åka med så börja fråga runt i bekantskapskretsen. Om du och en vän hyr en lägenhet med två sovrum kan ni vara i fred när ni vill men ändå ha sällskap.
 • Vill ingen av dina vänner följa med? Se dig om i den vidare bekantskapskretsen. Fråga bland Facebook-vänner och i andra sociala medier. Starta en reseblogg. Leta i kretsar där andra resesugna håller till. Starta en blogg där du skriver om ditt vinter i värmen-projekt. Gör allt du kan komma på som är de sociala mediernas motsvarighet till att sätta in en kontaktannons om att du söker ressällskap :-)

”Jag har ett jobb som kräver att jag är på plats”

 • Kan du ta tjänstledigt?
 • Kan du strunta i sommarsemestern och ta ledigt på vintern i stället, så att du kan åka iväg då?
 • Kan du ta mindre semester i år och spara till en längre ledighet nästa år?
 • Dags att byta jobb? Kan du skjuta på starten på det nya jobbet och unna dig lite ledigt innan du börjar?
 • Har du läst 4 timmars arbetsvecka?

Vilka hinder har jag missat? Vilka är dina hinder? Vilka är dina bästa tips för att ta sig förbi dem? Undrar du över något annat om att åka iväg och jobba på distans? Skriv gärna en kommentar med dina frågor och funderingar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This