Baksidestext 1.0 till Akrobaten

Jag sitter och klurar på baksidestext till Akrobaten, och nu vill jag ha din hjälp. Vad tycker du om den här texten?

Akrobaten

”Nu får det vara nog!” skrek Leila, lyfte armarna en bit till för att få extra kraft och kastade potatisgratängen i golvet. Formen sprack på mitten. Det kladdiga innehållet spred sig med en imponerande räckvidd över det spräckliga köksgolvet.

Leilas man Tom sprider gärna bilden av den lyckliga familjen i Täbyvillan, men Leila har tröttnat på hans lögner och bedragaraffärer. Hon vill skiljas. Deras två tonårsbarn Anna och Victor hanterar familjesituationen på helt olika sätt. Anna tar hjälp av sprit, droger och förnedrande fyllesex, medan Victor är mönstereleven i skolan, som inte släpper in föräldrarna i sin värld av mobbning och ondska.

En i taget märker familjemedlemmarna att det är någon som förföljer dem. Men ingen av dem säger något till de andra.

Akrobaten är en psykologisk thriller som sätter familjerelationerna i centrum. Den utspelar sig i Stockholmsförorten Täby, där författaren Jenny Forsberg bor sedan drygt trettio år tillbaka. Jenny Forsberg är också språkkonsult i svenska i sitt eget företag Klartext. Hon har tidigare skrivit tre fackböcker, bland annat storsäljaren Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd. Akrobaten är hennes första roman.

Eftersom jag inte har bestämt format och sådant så vet jag inte hur mycket text det får plats. Kanske behöver jag stryka ner informationen om mig. Finns det mer plats (till exempel om boken har flikar där det kan finnas text på insidan) så vill jag ha med titlarna på mina tre fackböcker. Det som också ska få plats är 2–3 blurbar (alltså citat från personer – helst kända författare – som säger bra saker om boken). Och så en webbadress där man kan hitta mer info om boken och mig.

Vad tycker du om den här baksidestexten? Blir du intresserad? Vill du läsa boken? Är det något annat du behöver veta innan du bestämmer dig för att läsa den? Är det för mycket eller för lite information?

Uppdatering 26 april: Tusen tack alla som har kommit med kloka synpunkter om baksidestexten – både här och på Facebook! Jag har skrivit om lite grann och ska klura på om jag ska skriva om den ytterligare. Jag behöver just nu inte mer återkoppling på just den här versionen av baksidestexten men kanske återkommer jag med en ny version som ni får tycka till om längre fram.

8 kommentarer

 1. Spännande text som gör mig nyfiken på boken (inte minst eftersom jag själv har bott i villa i just Täby :-)). Jag tycker texten känns lagom lång och jag tycker det är relevant information att du själv bor i Täby samt att du har skrivit flera böcker tidigare. Däremot har jag svårt att se hur titlarna på dina tidigare böcker säljer den här boken… Jag skulle skicka in den infon på någon sida i boken så att den som har läst Akrobaten och gillat den kan hitta vad mer de kan läsa av dig (även om det är helt andra typer av böcker).
  Jag skulle snarare fundera på om du har någon info som kan bygga ditt varumärke. Typ att du är språkkonsult fyra dagar i veckan och författare varje fredag. Den typen av info skulle fastna i min skalle och vara något som särskiljer dig. (Var tredje svensk drömmer ju om att vara författare).

  Lycka till!!

 2. Hej Jenny!
  Bra lockande text om handlingen, men all info om författaren tar bort magin på något sätt. Förslag: Spar den till fliktext. (får lite känsla av att ngn vill sälja in en språkkonsult ;-). Vet inte ens om jag tycker det är relevant med infon att författaren bor i det område som boken beskriver. Fiktion är fiktion! Som läsare vill jag välja, påhittat eller biografiskt? Att författare väver in sig själv förstår man kanske ändå, men om jag läser fiktion vill jag läsa en berättelse som står för sig själv. Författarens relation är inte relevant. (tycker jag ;), kan kännas ”kladdigt”) Kanske räcker det t.o.m att skriva ”…utspelar sig i en Stockholmsförort. Är Täby viktigt? Iofs bra info om man vill ”sälja” lokalt!
  Jag tycker det är så himla kul att du jobbar vidare med detta. Beundransvärd disciplin! :-)
  Allt gott och lycka till! Mailar dig endera dagen om dn.

  PS. Jag kanske är helt ute o cyklar om baksidestexten. Det kanske alltid står fakta om författaren där… har aldrig begrundat detta förut. Beskrev bara vad jag kom att tänka på. OM det är mkt info om författaren på baksidestexter har jag en känsla av att jag brukar sluta läsa när infon om handlingen är slut.

  1. Tuuli: Tack för bra råd! Jag kommer att stryka ner presentationen av mig och lägga den någonstans mellan pärmarna i stället efter att flera har sagt just det som du säger. Skönt att alla verkar vara överens :-) Informationen om Täby är däremot viktig, för precis som du säger så kommer jag att satsa hårt på lokal marknadsföring just i Täby. Och tack för uppmuntrande ord, vi hörs!

 3. Det verkar spännande! Men här kommer ett liknande förslag om du vill prova lite andra ord:

  Leilas man Tom försöker till varje pris att upprätthålla den skinande fasaden hos familjen på …gatan 34, men under ytan döljer sig svek, otrohet och lögner. Tonårsbarnen Anna och Victor hamnar i en svår situation när Leila vill skiljas, och de hanterar problemet på olika sätt. Anna tar hjälp av sprit, droger och fyllesex, medan Victor är mönstereleven i skolan som inte släpper in föräldrarna i sin värld av hårda slag(/ord?) och utanförskap.

  Vad familjen allt för sent upptäcker, är att någon bevakar dem. En efter en inser familjemedlemmarna att de är förföljda, men ingen vågar berätta för de andra.

 4. Elin: Tack för textförslag! Och vad lustigt att jag fick den här kommentaren från dig samtidigt som jag sitter och skriver om dig i ett nytt blogginlägg. La precis ut det nu! :-)

 5. Hej Jenny!

  Bra innehåll med lagom mycket information. Jag blir absolut sugen på att läsa boken. En sak som jag reagerade negativt på är dock att det inte riktigt framgår om Victor mobbar eller mobbas. Som det är formulerat kan det syfta till vilket som. Det blir för mig en onödig otydlighet som jag märker att jag hänger upp mig på.

  Jag tycker att Elins tillägg om att familjen blir förföljda är jättespännande. Det blir den cliffhanger som jag tror skulle få mig att definitivt köpa eller låna boken.

  Personligen tycker jag att informationen om dina fackböcker skulle göra sig bättre på en flik till omslaget snarare än på baksidan, alternativt i en lista i början av boken. (”Tidigare utgivet på annat förlag: osv.”) Det tar lite grann fokus från själva boken om det står tillsammans med den övriga baksidestexten.

  Jag gillar verkligen hur du använder din blogg. Fram för mer konstruktiva diskussioner och byte av tjänster i bloggvärlden! :-) Stort lycka till med Akrobaten!

  /Liv

 6. Liv: Tack för kloka kommentarer! Ja, visst är det kul när man kan använda bloggen – eller sociala medier generellt – för att verkligen få hjälp med saker! :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This