Dagen när jag lärde mig ungdomsspråk på Twitter

En av de kloka människor som har läst (läs: refuserat) Akrobaten har kommenterat att tonåringarna i boken låter för vuxna. Så det står på min redigerings-att-göra-lista att jag ska jobba med tonåringarnas röster. Eftersom jag har varit medveten om det här ett tag så  har jag försökt lyssna lite på ungdomar på stan och så (har ju inga barn själv och umgås inte med några tonåringar till vardags). Min tanke var att jag även skulle fråga runt i sociala medier vad folks tonåringar säger. Men i dag löste det sig alldeles automagiskt.

På språkkonsulten Katarina Bydings Twitterkonto @byding tvittrade nämligen Marolin 13 år om ungdomsspråk under hashtaggen #ungdomsspråk. Katarina och Marolin gjorde det här som en del av operation dagsverke. Visst var det en sjukt bra idé!

Jag noterade allt Marolin sa och passade på att ställa massor av frågor. Så nu har jag en lista med ord och uttryck som jag ska jobba in i språket hos mina romanpersoner Anna, som är 17 år, och Victor som är 14. Jag gillar verkligen att göra research på Twitter!

4 kommentarer

  1. Förutom själva uttrycken i språk så kan du fundera på det mer psykologiska. Alltså att man i tonåren har betydligt färre spärrar än i vuxen ålder. Låt de unga karaktärerna köra på impuls.

    1. Mia: Är det så? När jag tänker tillbaka på hur det var att vara tonåring så tänker jag snarare att det fanns så mycket begränsningar, att det var så viktigt vad andra tyckte och tänkte om en.

  2. När det gäller det psykologiska har ni båda rätt på ert sätt. Visst, man är väldigt medveten om andras åsikter om en själv och man gör allt för att passa in. Dock så är vi lite yngre människor väldigt impulsiva och tänker kanske inte alltid efter när vi gör något. Vi kan t.ex. bli triggade av att vi måste passa in och vara coola så att när vi får en möjlighet att visa att vi är coola så gör vi något impulsivt (både bra och dåliga saker). Nu har jag ju inte läst boken så jag vet inte hur ungdomarna är i den boken- men om jag ska förklara hur tonåringar är generellt sett så är vi impulsiva varelser som är livrädda för att hamna utanför. Hoppas att du fick ut något bra och användbart ur min kommentar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This