Vad skulle du göra om du hade 25 timmar över?

Maj är en av mina favoritmånader. Det är då allt händer. I naturen menar jag.

Ibland känns det också som om det är då allt händer i resten av livet, särskilt jobbmässigt – maj är ofta en hektisk jobbmånad för mig. Vissa år har jag liksom inte hunnit med att uppleva våren. Precis när det är som vackrast ute så sitter jag klistrad framför datorn. Plötsligt tittar jag upp en dag och märker att syrenerna har blommat ut och det är midsommar. Jag har missat våren! Helt fel prioritering ju.

Därför gjorde jag en omprioritering i år. Jag bestämde mig för att promenera en timme om dagen i maj. Tanken var inte att det skulle vara en power walk som ersatte den vanliga träningen, utan en bonus. En lugn tur med syfte att uppleva våren. Och det har jag gjort. Jag såg träden få knoppar och slå ut. Jag hittade tussilago, vitsippor och blåsippor. Jag fascinerades av den intensiva grönskan och stack näsan i syrenbuskarna. Jag var med när det hände. Jag upplevde våren. Och som jag är nöjd med den prioriteringen!

Maj har 31 dagar. En dag promenerade jag inte (men hade en transportcykeltur, så jag fick uppleva lite vår den dagen också), tre dagar blev det en kortare tur, kanske 30– 40 minuter. Och vid några få tillfällen bytte jag morgonyogan eller den vanliga träningen mot promenaden. Men säg att det var 25 timmar extra som jag ägnade åt att promenera. 25 timmar! Var kom de ifrån?? Jag prioriterar min tid hårt – det finns alltid mer vill, borde och måste än det finns tid. Men uppenbarligen var det så att om något är tillräckligt viktigt – till exempel våren – så har jag 25 timmar över till den på en månad. Det är en viktig insikt för mig. Om jag vill prioritera upp något en period, till exempel skriva en bok, så skulle jag kunna ägna 25 timmar extra i månaden till det.

Vad skulle du göra om du hade 25 timmar över varje månad? Kan du se till att få det?

4 kommentarer

  1. Vilken intressant insikt! Jag önskar att jag också hade prioriterat våren mer, men jag får glädja mig åt att jag åker till norrland om en vecka och hinner därmed se häggen och syrenerna blomma en gång till! Om jag hade 25 timmar extra varje månad skulle jag vilja ägna dem åt min fysiska hälsa. Kanske några timmar massage, spa och promenader. Sånt som man mår bra av helt enkelt!

  2. Elin: Två syrenblomningar samma år? Smart! Fysisk hälsa är verkligen viktigt! Jag märker att det blir viktigare och viktigare för varje år – och jag prioriterar det mycket högt.

  3. Jag skulle nog göra samma sak som du. På sätt och vis har jag redan gjort det, i och med att vi skaffade hund flera året. Det var delvis med baktanken att få uppleva årstiderna mer, och så har det verkligen blivit. Extra härligt såhär års förstås, men faktiskt även i november. Riktigt grå dagar är sällan lika grå
    när man väl är ute i dem.

  4. Lugn. Det ordnar sig: Det där har jag också tänkt på. När man sitter inomhus och tittar ur i grårusket är det bara mörkt, grått och tråkigt. Men om man väl tar sig ut är det så mycket ljusare och aldrig så dåligt väder som man trodde innan :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This