Katarina Gospic – hjärnforskare med rätt att fatta beslut

Katarina Gospic är hjärnforskare, läkare, fysiolog, fil dr i medicin, författare och företagare. (Och hur gammal sa hon att hon var? 29 kanske?) I alla fall sa hon en massa spännande saker i sitt sommarprogram. En intressant sak hon sa: att vara expert på något hänger ihop med kreativitet. Att vara expert på något är en förutsättning för att vara kreativ menar hon. Hon tar exemplet att det är lättare att skriva ett fantastiskt musikstycke om man har hört massor av andra musikstycken förut än om man bara har hört Blinka lilla stjärna.

Det låter ju logiskt. Ibland träffar jag på någon som skriver böcker men som inte läser böcker. Men jag tror inte att jag har träffat någon sådan person som det faktiskt har gått bra för. Rätta mig gärna om jag har fel här! Vet du någon framgångsrik författare som inte läser böcker?

Gospic pratade även en del om att fatta beslut. Faktum är att hon har skrivit en bok om det, Välj rätt – en guide till bra beslut, som till och med finns i pocket. Visst låter den intressant! Har du läst den? Skriv gärna en kommentar här om vad du tyckte – jag är nyfiken! Gospic menar att hjärnan är programmerad att fatta de beslut som ger omedelbar tillfredsställelse – inte de beslut som är bra på sikt. Hon tar som exempel att det är lättare att fatta beslutet att äta chokladmuffins, som ger omedelbar tillfredsställelse, än att börja träna, som ger resultat på sikt. Jag gör en direkt koppling till skrivandet. Det är lättare att fatta beslutet att sätta sig framför teven än att ägna kvällen åt att skriva ett nytt kapitel i boken. Är det det här som är nyckeln till varför man brukar säga ”människan är av naturen lat”?

Gospic berättade också att hjärnan är programmerad att vara rädd för det okända. Det hade vi nytta av för 40 000 år sedan, men i dag fyller till exempel främlingsfientlighet ingen funktion utan det blir bättre med mångfald och variation.

Lyssna på Katarina Gospics sommarprogram om du är intresserad av hjärnan! Förhoppningsvis får du, som jag, några nya insikter och perspektiv.

5 kommentarer

  1. Tack för tipset! Låter väldigt intressant. Hur har hon hunnit med allt och ändå bara vara 29 år?? Jag blir imponerad och avundsjuk.

  2. Kanske är hennes bok bättre än hennes sommarprat… För sommarpratet gav inte särskilt mycket. Visst hade hon några kortare insiktsfulla meningar, men som helhet var hon provocerande självgod. Och ingen självironi. Jag satt och väntade under hela programmet på att hon skulle börja berätta om hjärnan och hennes hjärnforskning, men det kom aldrig mer än väldigt korta meningar av intresse. Sorgligt att slösa bort så mycket av livet på att lyssna på henne. Hon sa att hon nu ville använda sin tid till att hjälpa andra, men hon gjorde inget trovärdigt intryck som medmänniska. Dessvärre.

  3. Boken var bra och full av bakgrundsmaterial till varför vi gör som vi gör. Läsvärd.

    1. Spooky att få en kommentar på ett fyra år gammalt blogginlägg dagen efter jag faktiskt började läsa den här boken som jag skrev om då för fyra år sedan! :-o

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This