Plantera slutet i början av berättelsen

”Plantera slutet någonstans bland berättelsens första tusen ord.” Tipset kommer ur sommarnumret av tidningen Skriva, som fortsätter: ”Du måste inte planera detta från början – faktum är att det är mycket enklare om du väntar tills du skrivit första utkastet. Sedan går du helt enkelt igenom ditt slut, väjer ut en talande mening eller tankegång och ympar in den direkt i historiens början.”

Det här låter som ett enkelt knep som bidrar till djup i historien. Jag har inte provat det tidigare vad jag kan komma på men jag vill definitivt prova det nu.

När jag läser tidningen Skriva så blir jag alltid otroligt inspirerad och vill plocka upp massor av knep och tekniker. Men det är ju inte alltid det passar i tiden att använda knepen på en gång. Och så är risken att jag har glömt bort dem nästa gång det är läge. Hur gör du för att komma ihåg alla de där skrivknepen som du blir tipsad om men inte använder på en gång?

2 kommentarer

  1. Man kanske borde ordna en mapp, antingen på datorn eller ”manuellt” som man samlar sina favoritskrivtips i? Så kan man titta i den när fantasin tryter. Kanske vore något?

    1. Ja, det är absolut en bra tanke! Jag har genom åren gjort ett antal dokument och mappar, både i datorn och på papper. Grejen är bara att jag aldrig läser dem när jag väl sitter och skriver – då är jag fokuserad på att komma vidare i mitt arbete och inte ute och letar inspiration eller nya arbetssätt. Hmm … knepigt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This