Framgång handlar om att vara där

I Eva Hillereds bok Lathund för låtskrivare hittar jag följande citat:

”För att citera Woody Allen:”90 percent of success is showing up.” Så börja med att “vara där”, ge ditt låtskriveri utrymme. Om du passivt väntar på att inspirationen ska infinna sig så kanske det aldrig blir en låt fastän du hade en så bra idé.”

Det här är, som du kanske minns, en av mina käpphästar: Inspiration är (oftast) inget som kommer till dig utan att du gör något. Du måste förtjäna inspirationen. Att ”vara där” tycker jag är en bra beskrivning av hur det funkar. Som jag ser det finns det flera sätt att vara där. Ett är att helt enkelt skriva. Sitt på stolen, ha fingrarna på tangentbordet och skriv ett ord i taget. Även om det känns trögt och oinspirerat. Det går att skriva sig ur en eventuell skrivsvacka.

Ett annat sätt att vara där är att vara framåtlutad. Dels innebär det att du söker dig till sammanhang där idéerna kan finnas, till exempel läser en bok, ser på film eller lyssnar på en föreläsning med en inspirerande författare. Dels innebär det att du har antennerna riktade på det du behöver idéer till – kanske en historia till en kommande roman.

Har du andra sätt att ”vara där”? Berätta gärna i en kommentar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This