Självdisciplin går att träna upp

I dag landade senaste numret av tidningen Skriva i min brevlåda. Hurra! Den innehåller alltid så mycket bra tips att jag liksom inte har hunnit smälta det förra numret än. Där (i september-/oktobernumret) läste jag en artikel om självdisciplin.

Själv är jag rätt bra på att kolla Twitter och Facebook i tid och otid i stället för att göra det jag egentligen ska göra. Det som jag gillade mest i artikeln var därför att det stod att man kan träna upp sin självdisciplin. Det innebär alltså att varje gång jag känner impulsen att kolla Facebook men låter bli så blir jag lite mer självdisciplinerad. Det hade jag ingen aning om, och det känns mycket motiverande att veta det. Bara att börja öva alltså!

Hur har du det med självdisciplinen? Har du några knep för hur man kan öva upp den?

6 kommentarer

 1. För mig är (nog?) FB, e-mail etc. ett förstadium som jag måste igenom, före allvaret, skrivandet, sätter igång. Jag känner inte att jag är tvungen att disciplinera mig, att jag måste låta bli. Det tar inte så lång tid, blir som en ingång, en tröskel jag ska över först. Sen skriver jag utan uppehåll tills magen knorrar. Nej, jag vet inte, kanske jag bara skapar ursäkter :-)?

  1. Aha, intressant! Så är det inte för mig. Det drar ofta ut på tiden om jag börjar kolla sociala medier, och det är bättre om jag kan skriva någon timme först och sedan ta en FB-paus.

 2. Jag brukar lura mig själv. När jag vet att det finns något jag måste ta tag i men egentligen inte har någon lust till det, brukar jag säga till mig själv: ”Men bara lite, sen får du göra något annat istället.” Det resulterar turligt nog ofta i att jag inte tycker det är så farligt och gör klart det där som jag inte ville. Om det är något jag egentligen bör avstå ifrån, typ kolla facebook eller köpa fem kilo choklad i affären, brukar jag tänka på liknande sätt: ”Gör något annat en stund, så kan du kolla sen” eller ”Det kan du köpa nästa gång du är i affären” och så slutar det (oftast) med att det inte blir av överhuvudtaget, eftersom jag får tankarna på något annat!

 3. Hamnade här när jag sökte på självdisciplin.
  Jag gick en författarkurs för drygt ett år sedan och hade nog lite svårt att ta mig i kragen med skrivandet. Jag är dock som person ganska målinriktad, så jag behöver lite mål och delmål. Det gäller allt möjligt; träning, studier, jobb, julklappsinköp och annat.

  För knappt 10 år sedan började jag plugga samtidigt som jag hade 2 småbarn, hus och jobb. Det gjorde att jag tvingades till självdisciplin och bli lite mer strukturerad för att få ihop mitt liv. Så för att få det att fungera så gjorde jag checklistor, att-göra-listor, satte mål, gjorde schema mm för att komma framåt.

  Ett mål kunde vara att; ”när jag skrivit 3 sidor på uppsatsen, så får jag ta en fika”, ”när jag gjort x antal uppgifter så får jag surfa, chatta mm”. ”När jag läst klart så får jag ta en promenad” osv.

  Numera jobbar jag med att hjälpa företag att få till en bra arbetsstruktur och då är det enkelt att ställa samman ett excelark med vad som ska göras, när och av vem. Rent pedagogiskt kan man köra på gröna, gula och röda fält för att se vad som är klart (grönt), vad som är på G (gult) och vad man måste ta tag i (rött). Det finns olika varianter. Bäst är att stämma av 1 gång per vecka kanske för att se hur man ligger till.

  http://wila.nu/2013/may/att-ha-sjalvdisciplin-och-vara-strukturerad-2.html

  1. Hej Anna! Kul att höra att du, liksom jag, jobbar mycket med att sätta upp mål, stämma av och belöna dig själv. Faktum är att jag skriver en del om det här i Den snälla företagaren – jag borde kanske läsa om den? ;-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This