NaNoWriMo – skriv en roman på en månad

November närmar sig (november? Hur kan det redan vara november??) och det innebär NaNoWriMo i skrivarkretsar. NaNoWriMo betyder National Novel Writing Month och innebär att man skriver en roman på en månad.

Man kan säga att det är en tävling där priset är att man har skrivit ett romanmanus. Man har tid på sig frän den första till den sista november. Romanen ska vara på minst 50 000 ord, och resultatet blir förstås ett första råmanus, som sedan behöver bearbetas, omarbetas och redigeras. Under månaden kan man hänga på NaNoWriMos forum eller på motsvarande svenska forum och utbyta erfarenheter med andra nanos. Naturligtvis hänger nanos också i övriga sociala medier. På Twitter kan man använda hashtaggen #NaNoWriMo. (Jag gissar att det finns en svensk tagg också. Någon som vet?) På Facebook finns sidan NaNoWriMo Sverige.

Tanken med NaNoWriMo är inte att man ska ta tjänstledigt från jobbet eller så, utan att det ska gå att gå in skrivandet i sin vardag. Är du sugen på att skriva en roman på en månad? Vad behöver du göra för att få in det i din vardag?

Själv har jag aldrig varit med och det kommer jag inte att vara den här gången heller. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att NaNoWriMo finns och att det blir ett tillfälle för skrivande människor att ta tag i sitt skrivande – och att träffa likasinnade på sociala medier. Men det passar inte mig personligen att skriva på det sättet. Det närmaste jag har kommit är när jag skrev det första utkastet till Akrobaten. Det gjorde jag på tre månader. Då hade jag jobbat fram ett detaljerat synopsis i förväg. Men när man skriver i ett snabbt tempo finns det ju ingen som helst tid att gå tillbaka och fixa till saker längs vägen, och jag tyckte att manuset jag fick fram på det viset blev för obearbetat. Redigeringsfasen efteråt blir så lång. Jag vill hellre gå tillbaka och kolla upp saker längs vägen, fundera och få ett något mer genomarbetat första manus som känns lättare att börja redigera. Men det är jag det – vi är ju olika som tur är.

Ska du vara med i NaNoWriMo? Hänger du i något forum eller bloggar om det? Lämna gärna en länk i en kommentar här så att andra nanos kan hitta dig. Om du inte ska vara med i år, har du varit med förut och vill berätta hur det gick och om du gillade det? Eller skulle du kunna tänka dig att vara med något annat år?

4 kommentarer

  1. Jag ska inte vara med i år. Var med för, tror jag, fyra år sen (hade mer tid då). Jag är som du, vill skriva långsamt, researcha på vägen, redigera och ha koll. Men jag tror det var just därför det var så intressant att skriva snabbt utan eftertanke och flödesmättat. Jag var tvungen att glömma min strukturella sida och bara skriva, skriva, utan att veta vad som väntade runt hörnet. Hittade på efter hand. Det enda jag hade klart innan jag började vem som skulle vara min huvudkaraktär, ålder och hennes levnadsförhållanden just då.

    Jag kan mycket väl tänka mig att vara med ett annat år. Kanske nästa år, både du och jag :-)?

    1. Jag håller verkligen med om att det är bra att prova sig fram och skriva på olika sätt – för övningen och för att komma fram till vilket arbetssätt som fungerar bäst för en själv. Så ja, man vet aldrig. Kanske blir det NaNoWriMo något år för mig med :-)

  2. Jag har precis skrivit ett synopsis som råkade komma lägligt till den 1:a november. Men eftersom det är mitt första egna romanprojekt vill jag inte stressa mig igenom det, utan kunna göra ett mer genomarbetat manus, precis som du säger. Däremot skulle jag kunna tänka mig att vara med ett annat år. Jag tror verkligen på idén att bara låta orden och tankarna forsa fram i ett snabbt tempo, utan att tänka för mycket i förväg. Det låter som en riktigt rolig utmaning!

    1. Det låter klokt att ta det lugnt när du skriver det första romanmanuset! Men nästa gång kanske det är dags att prova att snabbskriva :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This