Mina effektivaste tjugo minuter

När jag ska åka in till Stockholm från förorten (jo, jag lämnar faktiskt min hemmajobbargrotta och åker in till stan då och då – ofta flera gånger varje vecka faktiskt) tar jag Roslagsbanan. Det är tjugo minuters tågresa i maklig takt utan tillstymmelse till åksjukeframkallande x2000-kurvor. Perfekt tillfälle att skriva på alltså. Under skrivperioder har jag alltid datorn med mig. Och de senaste veckorna har jag använt tågresorna till redigering.

Faktum är att jag aldrig är så effektiv som under de där två gånger tjugo minuterna som jag får när jag har en åka-till-stan-dag. Det finns två framgångsfaktorer här: 1) Datorn är inte uppkopplad under den här stunden. 2) Jag vet att jag bara har tjugo minuter på mig, så det gäller att utnyttja tiden till max.

Jag skulle behöva få in de här framgångsfaktorerna i mitt liv vid flera tillfällen än bara på tågresorna till stan. Några sätt som jag kan komma på:

  • Stäng av internetuppkopplingen när jag ska redigera. (Jag har framgångsrikt använt mig av knepet att stänga webbläsaren vid några tillfällen. Så långt som att faktiskt strypa uppkopplingen har jag inte gått än. Men det kanske är ännu bättre.)
  • Simulera tjugominutersintervallen med hjälp av pomodoro-tekniken. Jag har bestämt skrivit om det tidigare. Pomodoro handlar om att sitta och jobba med en timer bredvid sig. Man jobbar i arbetspass på 25 minuter och vilar i 5 minuter mellan varje pass. Efter fyra pass tar man en längre paus och jobbar sedan vidare. Så här jobbar jag ibland i mitt språkkonsultjobb när jag har mycket att göra och behöver vara extra effektiv. Men i mitt skrivande/redigerande har jag inte använt mig av det hittills. Kanske dags att börja nu.
  • Åka tåg mer. Ta en promenad ner till tågstationen, ta tåget in till stan. Byta till första bästa tåg hem igen. Häpp! Två gånger tjugo minuters redigeringstid. Jag känner ett motstånd mot det här redan nu när jag skriver det – så omständligt att åka in till stan i onödan. Men varför inte egentligen?

När jobbar du effektivast?

2 kommentarer

  1. När jag pluggade brukade jag sätta mig på tunnelbanan med böckerna, särskilt om det var mycket text som bara skulle plöjas igenom. Jag fick bland annat se stationerna i Fruängen och Farsta Strand för första gången.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This