Den romantiska bilden av författaren

När jag berättar för omgivningen att jag ska åka till la Gomera i sex veckor säger många ”Åååhhh, du ska åka i väg och skriiiiva.” De ser framför sig författaren som sitter och skriver vid havet i solnedgången med en flaska absint bredvid sig. När jag berättar att jag som vanligt mest kommer att jobba med mitt alldeles vanliga jobb som språkkonsult ser jag hur tankebubblan spricker och landar i ett besviket ”Jaha.” Eller så lyssnar de inte ens på det örat, utan går från vårt möte med bilden av solnedgångsförfattaren kvar på näthinnan. ”Det är så häftigt att du åker iväg och skriiiiver.”

Den är seglivad den där romantiska drömmen om författaren. Vilken är din favoritmyt (eller hatmyt) om författare?

4 kommentarer

 1. Skönt med lite miljöombyte föreställer jag mig. Jag tror det kan vara nyttig att byta miljö ibland för kreativiteten. Sen behöver det inte vara utomlands. Men du får ha det så skönt och försök att inte jobba för mycket i någon slags ångest över att du måste jobba hårdare för att gottgöra att du befinner dig utomlands.

  Vad gäller författarmyter så kan du säker dementera detta. Men jag har alltid föreställt mig att skrivkramp är något som endast drabbar ickeförfattare med författardrömmar. ”Riktiga” författare har knep för att undvika det, det är i alla fall så jag alltid trott att det varit. Dela gärna med dig av tips om hur man undviker skrivtorka om det du har några sådan tips.

  Allt gott,
  Niklas J. Blixt – Frilansande trummis

  1. Ångest och gottgöra att jag är utomlands? Nu förstår jag inte? ;-) Intressant myt – för precis som du säger drabbas även professionella författare av skrivkramp. Bra idé med ett blogginlägg om skrivkramp! Jag ska klura på det.

   1. Jag bara föreställer mig att det finns en risk med att man försöker ”gottgöra” att man befinner sig utomlands med att försöka jobba mer. Men det kanske också bara är en myt ;)

    Ja det vore intressant att få lite tips på hur man kan jobba sig ur skrivkramp då jag lider av det själv ibland, även om jag inte är författare men jag skriver en hel del periodvis av olika anledningar och ibland känner jag bara att det är stopp. Och om jag får ur mig något är det ofta väldigt krystat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This