Bokproduktion: vad ska jag göra först?

Det är dags att ta tag i utgivningen av Akrobaten igen. Min plan var att jag i dag skulle börja begära in offerter för tryck, lager/distribution och inlagelayout.

Men några offertförfrågningar har det inte blivit. Jag har så svårt att förstå i vilken ordning jag behöver göra saker. Om jag vill ha en offert från tryckeriet så behöver jag veta en massa saker om format och omslag och färg och så, och då behöver jag ha inlagan klar. Men för att beställa offert på inlaga så behöver jag veta en massa saker om format och omslag och färg och så.

För att ta in offerter på lager och distribution så behöver jag veta upplagan. Och då behöver jag först ha haft kontakt med tryckeriet och kommit fram till vilken upplaga som verkar lönsam. Men för att beställa tryck så behöver jag först ha ett lager- och distributionsföretag, så att jag kan se till att större delen av böckerna skickas direkt dit.

Aargh! I vilken ordning ska man göra saker egentligen? Jag gissar att många med mig har ställt de här frågorna tidigare – känner du till något blogginlägg som tipsar om i vilken ordning man behöver göra saker? Eller har du till och med skrivit ett själv? Lägg gärna in länken i en kommentar här!

4 kommentarer

  1. Antagligen är det väl bra att ha en uppfattning om omslag, o färg, men sen måste det ju gå att få offerter som är flexibla, dvs vad som gäller vid läge a), b) c) osv. Att förutsättningslöst göra research, dvs ringa och prata mer allmänt med ett antal olika led/leverantörer brukar ju också klarlägga. (sagt utifrån erfarenheter från helt annat håll – husreparationer… ;) )

  2. När jag gjorde en broderibok förra året begärde jag in offerter först och angav att jag ville ha prisförslag på ett visst antal upptryckta böcker i 4-färg med cirka 200 sidor och i vilken storlek jag ville att boken skulle vara. Sedan valde jag helt enkelt tryckeri efter det som var billigast, samt att de kunde skicka prov-exemplar av tidigare bok de gjort, precis i rätt storlek – så att jag kunde hålla i den och känna på den.

    Mejla om du undrar nåt mer! Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This