Ett beslut: jag köper in layout av inlagan

Jag har funderat fram och tillbaka på hur jag ska göra med bokens inlaga (alltså hur själva texten i boken är formgiven, vad den har för typsnitt och så vidare). En plan jag hade var att försöka layouta inlagan på egen hand. Jag blev tipsad om att be en formgivare om en mall som jag sedan kan använda för att själv sätta inlagan.

Nu har jag kollat upp med bokens omslagsformgivare och jo då, han kan antingen layouta inlagan eller göra en mall så att jag kan göra layouten själv. Mallen gör han billigare, så då sparar jag några tusenlappar, vilket ju är bra eftersom jag försöker hålla kostnaderna för boken nere så gott det går. Dessutom – och det känns som den stora fördelen – så lär jag mig hur man gör och jag har mallen kvar till nästa gång (för en kvalificerad gissning är att det här inte är sista gången som jag ger ut en bok på egen hand) och då kan jag göra det snabbare och helt utan kostnad. Å, vad jag skulle vilja ha de där kunskaperna och den där mallen till nästa bok!

MEN. Jag har aldrig layoutat en inlaga tidigare och dessutom behärskar jag inte InDesign. Jag har korrekturläst texter i programmet någon gång, men då behövde jag ju inte bry mig om någon form, bara texten. Jag måste alltså lära mig både InDesign och hur man layoutar en inlaga. Och hur bra det än vore att kunna de två sakerna så måste jag bestämt förpassa dem till avdelningen Saker som vore bra att kunna men som jag inte kan prioritera att lära mig. Så jag får bita i det sura äpplet, ta layoutkostnaden och acceptera att jag kommer att ha samma problem med nästa bok.

Se där. Ett beslut. Gott så.

Dessutom har jag mejlat flera tryckerier i dag och bett om offerter. Eller snarare ställt en massa frågor i förhoppningen att vi kan inleda en diskussion som så småningom leder fram till att jag får offerter av dem. Det går framåt.

4 kommentarer

  1. Härligt att det går framåt! Ibland är det också så att andra kan bättre än en själv. Du kan lägga din tid på vad du är bäst på. Och dra in pengar för att finansiera inlagor :)

    1. Ja visst är det så! Egentligen tycker jag alltid att man ska lägga tid på det man är bäst på och leja ut allt annat. Men min plånbok är inte alltid överens med mig om det :-)

  2. Jag tror att tar ett bra beslut. En bok är en helhet. Om något inte är bra så drar det ner helhetsintrycket. Jag ser fram emot din slutprodukt med spänning. Lycka till Jenny!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This