Jag har testat att göra växtnäring av äggskal, kaffesump och bananskal – så enkelt och definitivt något jag kommer att fortsätta med.
Som självhushållare utan matdjur är det en ständig kamp att få ihop tillräckligt med växtnäring och gödning till sina odlingar. Jag vill inte köpa in någon näring eller gödsel utan jobbar ständigt på att göra egen. Det här blir ett bra tillskott till växtnäringen i min trädgård.
Det var när jag såg Tareq Taylor göra det här i Trädgårdstider som jag blev nyfiken och var tvungen att testa.
De tre ingredienserna är något som brukar finnas här hemma. Även om det inte är det minsta självhushållaraktigt med bananer så kommer vi nog ändå att fortsätta köpa det. Kaffe är något som maken dricker dagligen – men så är det ju inte han som är självhushållare. 😉 Ägg brukar jag oftast kunna få tag i lokalt. Och när nu allt det här ändå finns hemma är det ju hur bra som helst att kunna använda det! Annars hade det hamnat i bokashikomposten och därmed blivit växtnäring ändå i slutänden.
Nu när jag googlar lite så verkar den här blandningen innehålla kväve, fosfor och kalium, alltså det som brukar kallas NPK i gödselsammanhang. Mumma för växterna!
Här berättar jag hur jag gör näringen.

Ingredienser till växtnäring av äggskal, kaffesump och bananskal
- skal från 4 bananer
- skal från 4 ägg
- 3 dl kaffesump
- eventuellt lite av själva kaffet också om det brukar bli lite kvar i botten för dig också när du tömmer ut sumpen
- 5–10 dl vatten – eller så mycket så att det blir lagom mängd i din mixer
Det går bra att spara ingredienserna några dagar innan du gör växtnäringen, om du inte får ihop skal från ägg och bananer samtidigt.
OBS! Jag har inga belägg för att det är just de här proportionerna som ger bäst näring. Och ärligt talat följer jag inte det här receptet så noga heller. Jag höftar helt enkelt bara det jag har tillgängligt. Om du är en växtnäringsnörd på jakt efter det ultimata receptet får du googla vidare.
Gör växtnäringen så här
Kör alltihop i mixern. Häll upp på flaska. Plastflaska är säkrare än glas, eftersom det finns en liten risk att glasflaskor kan explodera av fermenteringen.
Låt stå och fermentera några dagar. Jag brukar låta den stå i en vecka. Pys flaskan varje dag, alltså öppna korken snabbt, låt det pysa och sätt sedan tillbaka korken igen.


Spä ut näringen innan du ger den till växterna
Tareq spädde 1:7 när han vattnade sina växter, så det brukar jag också göra. Å andra sidan nämnde han, vad jag minns, inga proportioner för sin näring. Jag brukar inte mäta när jag ska spä ut växtnäring, men det är bra att inte vattna ut den outspädd, för det kan bli för starkt för växterna.
Hej, när man använder äggskal,ska det vara från kokta eller råa äggskal?
Hej! Om jag har knäckt äggen råa så blir det råa äggskal i näringen. Om jag har använt kokta ägg så är äggskalen i näringen kokta. Jag gör det inte mer komplicerat än så.😊