Skriv för din målgrupp – tips för träffsäkra texter

tydligatexter

Skriver du texter i ditt jobb? Har du tänkt på vem som är målgrupp? För jo, varje text har en målgrupp – om ingen ska läsa den fyller den ingen funktion.

I Skriv för din målgrupp – tips för träffsäkra texter lär du dig att göra en målgruppsanalys för din text. Boken visar steg för steg hur du kan använda dina kunskaper om målgruppen genom hela skrivprocessen. Du lär dig att skriva tydligt och begripligt på alla nivåer i texten – från disposition och innehåll till meningsbyggnad och ord.

Boken innehåller praktiska tips som hjälper dig att anpassa dina texter efter läsarna. Du får övergripande kunskaper som gör dig väl rustad att skriva de flesta sorters texter som behövs på dagens arbetsplatser. Boken ger även råd om ett antal specifika texttyper som mötesprotokoll, webbtext och säljande text.

Skriv för din målgrupp kom ut 2017. Du kan till exempel köpa boken här:

Skriv för din målgrupp hos Adlibris

Skriv för din målgrupp hos Bokus

Sagt om Skriv för din målgrupp

”Det är en initierad och väldisponerad handbok både på ett teoretiskt och praktiskt plan. Den är av intresse för alla som behöver sådana här skrivråd, privat eller på jobbet, samt kan även passa bra att använda i skolmiljö eller i andra utbildningssammanhang.”

/Henric Ahlgren, BTJ-häfte 23, 2017

 

“Forsbergs tips är korta och konkreta och som skribent vill man ropa hurra på var och varannan sida för att tipsen känns så användbara. De känns helt enkelt fräscha även för en som läst otaliga skrivhandledningar.”

/Språkbruk nr 4/2017

 

”Språkkonsulten Jenny Forsberg är hård, men ärlig […] Denna handbok ger konkreta och praktiska tips.”

/Språktidningen nr 1/2018

 

“Skriv för din målgrupp är en liten och luftigt layoutad bok som man tar sig igenom på en kväll (och utan att somna). Den är i sig ett utmärkt exempel på sina egna teser kring språklig presentation – den är objektivt tydlig, begriplig för sin väldefinierade målgrupp och informationstätare än man anar vid en första genomläsning.”

/Facköversättaren 2017, nr 4

 

“Nu låter jag säkert väldigt onyanserad, men jag gillar allt med Skriv för din målgrupp. Till och med omslaget är läckert med sina klara färger och sitt klockrena kikarsikte. Ändå är det givetvis innehållet som är det allra bästa. Det är tydligt, strukturerat och lättläst.

[…]

Ni hör, Jenny Forsberg täcker in det mesta. Det är gott om mellanrubriker, listor i punktform och konkreta exempel. Skriv för din målgrupp är en utmärkt bok, som fungerar bra att sträckläsa (jovisst, det gjorde faktiskt jag), men den går också alldeles utmärkt att använda som uppslagsbok när man undrar över något specifikt medan man skriver den där viktiga texten för just sin speciella målgrupp.”

/Joanna Björkqvist, bokcirkel.se