Guide: 77 sätt att skapa passiv inkomst

Vill du hjälpa andra och samtidigt tjäna pengar? Är du trött på att jobba för någon annan eller på att byta din tid mot pengar? Vill du tjäna pengar medan du sover? Ja, faktiskt, hur klyschigt det än låter så stämmer det. Hela idén med att ha en passiv inkomst är att pengarna kommer in utan att du gör något.

Men, och det är är viktigt: passiva inkomster är inget som kommer automatiskt. Du behöver investera tid eller pengar, ibland båda, för att det ska hända. I många fall kan du behöva lägga mycket tid för att bygga upp något. I andra fall behöver du inte lägga så mycket aktiv tid, men sedan behöver du istället vänta lång tid innan något händer, till exempel när du investerar.

Vill du ha passiva inkomster och är beredd att göra jobbet? Då är guiden 77 sätt att skapa passiv inkomst för dig. Det är en lista med 77 idéer som du kan använda för att skapa din nästa passiva inkomst.

Du kan få passiv inkomst genom att hjälpa andra

Ibland möter jag personer som menar att passiva inkomster handlar om att sko sig på andras bekostnad. Det låter märkligt i mina öron. Självklart stämmer det att det går att skapa passiva inkomster som går ut på att utnyttja folk. Precis som att du kan skapa vilken verksamhet som helst som går ut på att utnyttja andra. Men varför skulle du vilja göra det?

Jag tror att du kan något som du vill dela med dig av. Jag tror att du längtar efter att få vara till nytta. Jag tror att du genuint vill hjälpa andra. Då kan passiva inkomster kan vara ett sätt att hjälpa fler, till ett lägre pris för den som får din hjälp – samtidigt som du tjänar mer. Du kan skapa en produkt en gång och sedan sälja den många gånger.

Det kan dessutom vara bättre för den som köper din produkt att inte behöva passa några tider för att till exempel boka möte med dig. I stället kan de få tillgång till din hjälp precis när de behöver den – inte bara på de tider på året eller dygnet när du kan erbjuda din hjälp i realtid. För en del kan det vara ett bättre alternativ.

Vem är jag som har gjort guiden?

Jag som har tagit fram den här guiden heter Jenny Forsberg, och jag älskar passiva inkomster! Jag är soloföretagare sedan 2002. Jag tog fram min första onlinekurs, Skriv tydliga texter, 2016. I mitt företag har jag genom åren mest jobbat med konsultuppdrag, men jag kompletterar det även med flera olika passiva inkomster, och jag vill gärna ha mer av dem.

Dessutom vill jag gärna ha skalbara inkomster, alltså inkomster där jag kan skala upp verksamheten och sälja till många utan att det blir alltför mycket mer arbete. Ett exempel på en skalbar men aktiv inkomst är mitt medlemsprogram Ett fritt liv.

Jenny Forsberg, som har gjort guiden 77 sätt att skapa passiv inkomst, i ett somrigt växthus med grönsaker i bakgrunden

Det här är de passiva inkomster som har fungerat bäst för mig hittills:

  • skapa och sälja onlinekurser
  • skriva och sälja böcker
  • investera på börsen.

Guiden 77 sätt att skapa passiv inkomst är min första mindre digitala produkt (i motsats till mer omfattande produkter som kurser).

I grunden är jag examinerad språkkonsult i svenska, vilket innebär att jag hjälper företag och myndigheter att göra texter begripliga. Mitt företag heter Klartext. De senaste åren har jag även ett nytt spår i mitt företag. Där hjälper jag den som vill leva ett fritt liv genom att skapa passiva inkomster, odla och självhushålla, växla ner och leva på mindre pengar och driva företag. Det gör jag bland annat i medlemsprogrammet Ett fritt liv.

Jag lägger också mycket tid på att odla grönsaker, med målet att mitt hushåll på två vuxna ska vara i princip självhushållande på grönsaker året runt. Att odla grönsaker är inte ett dugg passivt, så jag kompletterar med fleråriga grödor som fruktträd, bärbuskar och perenna grönsaker.

Vilken typ av passiva inkomster är med på listan?

Guiden 77 sätt att skapa passiv inkomst består huvudsakligen av själva listan med de 77 förslagen. Eftersom jag gillar onlinekurser och böcker är de med i listan. Du får även förslag på andra typer av digitala produkter, förutom kurser.

En hel del punkter på listan handlar om investeringar. Då handlar det om generella råd om att börja investera i fonder, till exempel. Jag tycker absolut att du ska komma igång och investera om du vill det. Mitt tips för att komma igång är mycket grundläggande, och du får det redan här: starta ett månadssparande i en fondrobot eller globala indexfonder och fortsätt med det i många år.

På listan får du också många idéer om hur du som privatperson kan hyra ut olika saker för att få passiv inkomst, till exempel prylar, ett rum eller en bostad.

För dig som är kreativ på det mer konstnärliga sättet finns det många idéer om hur du kan skapa passiva inkomster av det du skapar.

Du får också flera förslag på hur du kan vara affiliate, återförsäljare för andra företag som säljer produkter eller tjänster – utan att du behöver rekrytera någon annan.

För dig som kan skapa webb eller appar finns även idéer om det. Och det finns även några idéer om hur du kan få passiva inkomster genom att äga skog eller mark.

Vilken typ av passiva inkomster är inte med på listan?

Du hittar inget om MLM på den här listan över passiva inkomster. MLM betyder multi-level-markering och kallas också nätverksmarknadsföring. Det betyder att du ingår i ett nätverk där du säljer en produkt till ditt nätverk. Dessutom rekryterar du fler säljare till nätverket. Du får provision både på det du själv säljer och på det som de som du har rekryterat säljer. På så sätt uppstår en pyramid av försäljare där den som är längst upp i pyramiden tjänar mest.

Du hittar inte heller investeringar av den typ som man inte får prata högt om. Den som du ser i en del grupper för passiva inkomster, där du ska gå på ett event, inleda ett samarbete med ett företag eller ”skicka pm för info”. När du frågar i en kommentar om personen inte kan skriva öppet så att fler får informationen så får du inget svar. För mig är det ett varningstecken att man inte får prata om något. De här investeringarna handlar förresten ofta också om MLM; du ska inte bara investera själv utan också rekrytera andra som också investerar.

Jag ger inga tips på specifika värdepapper, till exempel att du ska köpa en viss aktie, fond, kryptovaluta eller annat värdepapper. Du får alltså inte tips på några ”avancerade investeringar”. Guiden handlar inte heller om trejding, eftersom det är ett mycket aktivt sätt att investera.

Varför ska jag betala för en lista när jag kan googla eller fråga en AI?

Du kan självklart få fram all information du behöver genom att googla eller använda en AI-tjänst. Jag har själv tagit hjälp av både google och chat GPT 4 för att ta fram den här guiden.

Om du har erfarenhet av att använda Chat GPT eller någon annan tjänst för generativ AI så vet du att det inte bara är att ställa frågan och sedan har man svaret. Du behöver jobba vidare med svaret du får, ställa fler frågor från andra synvinklar. Prova gärna själv att ställa frågan ”Kan du ge mig en lista med 77 sätt att skapa passiva inkomster”? till Chat GPT. Du kommer att få en lista som du kan använda som utgångspunkt, men den kommer också att innehålla mycket information som du inte har nytta av.

I mitt arbete med att ta fram den här listan har jag ställt många frågor till chat GPT 4 – kanske rentav 77 frågor. Från svaren har jag valt bort sådant som inte är passiva inkomster utan tvärtom kräver mycket aktivt jobb. Jag har valt bort dubbletter (ja, även om de är formulerade på olika sätt så var det samma förslag flera gånger). Och jag har valt bort sådant som var irrelevant av andra anledningar.

Dessutom är listan självklart filtrerad genom mina egna erfarenheter av att skapa passiva inkomster – jag har gjort många både lyckade och misslyckade försök.

Jag har kort sagt gjort ett antal timmars jobb åt dig. Du kan välja att köpa guiden för att spara de timmarna. Eller så väljer du att själv lägga de timmarna – det går antagligen lika bra; det kommer bara att ta längre tid. Du väljer. Oavsett om du använder min lista eller börjar jobba på egen hand så hejar jag på dig. Du kan skapa passiva inkomster!

Måste man ha företag för att ha nytta av listan?

Du behöver inte ha företag för att kunna skapa passiva inkomster generellt. Däremot behöver du ha det för att kunna skapa vissa typer av passiva inkomster, till exempel om du skapar digitala produkter som onlinekurser. I den här listan finns både idéer där du behöver ha företag och idéer där det går bra utan, så du kan välja att skapa passiva inkomster som du inte behöver ha företag för.

Vad kostar guiden?

Du får guiden 77 sätt att skapa passiv inkomst för bara 149 kronor inklusive moms. Du får tillgång till guiden omedelbart när du köper den, så du kan bli inspirerad att börja jobba på din nästa passiva inkomst direkt.

Mejla mig om du undrar något!
Varmt välkommen att beställa guiden här:

Pin It on Pinterest

Share This