Gör egen växtnäring av äggskal, kaffesump och bananskal

Jag har testat att göra växtnäring av äggskal, kaffesump och bananskal – så enkelt och definitivt något jag kommer att fortsätta med.

Som självhushållare utan matdjur är det en ständig kamp att få ihop tillräckligt med växtnäring och gödning till sina odlingar. Jag vill inte köpa in någon näring eller gödsel utan jobbar ständigt på att göra egen. Det här blir ett bra tillskott till växtnäringen i min trädgård.

Det var när jag såg Tareq Taylor göra det här i Trädgårdstider som jag blev nyfiken och var tvungen att testa.

De tre ingredienserna är något som brukar finnas här hemma. Även om det inte är det minsta självhushållaraktigt med bananer så kommer vi nog ändå att fortsätta köpa det. Kaffe är något som maken dricker dagligen – men så är det ju inte han som är självhushållare. 😉 Ägg brukar jag oftast kunna få tag i lokalt. Och när nu allt det här ändå finns hemma är det ju hur bra som helst att kunna använda det! Annars hade det hamnat i bokashikomposten och därmed blivit växtnäring ändå i slutänden.

Nu när jag googlar lite så verkar den här blandningen innehålla kväve, fosfor och kalium, alltså det som brukar kallas NPK i gödselsammanhang. Mumma för växterna!

Här berättar jag hur jag gör näringen.

PET-flaska med växtnäring med äggskal, bananskal och kaffesump. I bakgrunden en chiliplanta, en kruka med något gröns, en mortel och några träredskap i en burk.

Ingredienser till växtnäring av äggskal, kaffesump och bananskal

 • skal från 4 bananer
 • skal från 4 ägg
 • 3 dl kaffesump
 • eventuellt lite av själva kaffet också om det brukar bli lite kvar i botten för dig också när du tömmer ut sumpen
 • 5–10 dl vatten – eller så mycket så att det blir lagom mängd i din mixer

Det går bra att spara ingredienserna några dagar innan du gör växtnäringen, om du inte får ihop skal från ägg och bananer samtidigt.

OBS! Jag har inga belägg för att det är just de här proportionerna som ger bäst näring. Och ärligt talat följer jag inte det här receptet så noga heller. Jag höftar helt enkelt bara det jag har tillgängligt. Om du är en växtnäringsnörd på jakt efter det ultimata receptet får du googla vidare.

Gör växtnäringen så här

Kör alltihop i mixern. Häll upp på flaska. Plastflaska är säkrare än glas, eftersom det finns en liten risk att glasflaskor kan explodera av fermenteringen.

Låt stå och fermentera några dagar. Jag brukar låta den stå i en vecka. Pys flaskan varje dag, alltså öppna korken snabbt, låt det pysa och sätt sedan tillbaka korken igen.

Tvättmaskin som är nerstänkt av växtnäring.
Pys flaskan försiktigt så att det inte sprutar omkring i hela tvättstugan 😉
En bit av en tvättho, några slangar och en vägg som är prickig för att det har sprutat växtnäring på den.
De här två bilderna visar första gången jag gjorde växtnäringen. Efter det pyser jag den alltid utomhus. Och den har inte heller pyst så här kraftigt senare.

Spä ut näringen innan du ger den till växterna

Tareq spädde 1:7 när han vattnade sina växter, så det brukar jag också göra. Å andra sidan nämnde han, vad jag minns, inga proportioner för sin näring. Jag brukar inte mäta när jag ska spä ut växtnäring, men det är bra att inte vattna ut den outspädd, för det kan bli för starkt för växterna.

Mina 10 bästa grönsaker att odla för självhushållning

Vilka är de 10 bästa grönsakerna att odla för oss som odlar för självhushållning, alltså om du odlar för att bli mer självförsörjande på mat?

Svaret är att det varierar från person till person. Det gäller att hitta de grönsaker som passar bäst för just dig – och de som du eventuellt delar hushåll med. Vad gillar du att äta? Vad är enkelt för dig att odla? Vad fungerar bra att odla på platsen där du bor?

Mina 10 bästa grönsaker för självhushållning

Här kommer min lista på de grönsaker som är viktigast i min självhushållning. Jag märker att jag ofta vill lista en familj eller kategori, till exempel kål, snarare än att speca exakt vilken kål som är viktigast. Därför får du en lista med först den övergripande kategorin, till exempel kål, och sedan vilken typ av kål jag väljer om jag måste välja. Jag odlar i zon 3.

 1. Kål. Om jag måste välja en kålsort får det nog bli grönkål, för att den kan stå ute på vintern. Eller spetskål, som jag använder både till surkål och färskkonsumtion under sommaren. Men egentligen gillar jag mest att det finns så många sorters kål, och att så många av dem är goda både att äta på sommaren och att lagra till vintern. Kål är nog den viktigaste grödan i min självhushållning.
 2. Fruktträd. Jag älskar fleråriga, ätliga växter, och visst är det läckert med fruktträd! Jag väljer nog äpple i första hand, eftersom de går att lagra. Jag har bara varit tomtägare i tre år, så jag har inte kommit så långt med fruktträdsodlandet. Just nu skulle jag behöva en spark i baken för att orka köpa och gräva ner ett par nya träd under våren. (Nej, frukt är ingen grönsak, men det är viktigt i min odling, så träden får vara med i listan ändå.)
 3. Bärbuskar. Flerårigt är guld, som sagt! Mina favoritbär är blåbär men dem plockar jag i skogen så de får inte vara med på odlingslistan. Det har inte gått så bra med min hallonodling sedan jag flyttade, men jag väljer ändå hallon. Fråga mig igen om ett par år, så kanske jag har fått en ny bärfavorit då.
 4. Potatis. Framför allt sorter som går att lagra, så att man har mat för vintern. Om du köper sättpotatis så brukar det finnas en beskrivning som berättar om det är en potatis med bra lagringsegenskaper.
 5. Rotfrukter mättar bra och går att lagra under vintern. Jag väljer morötter, eftersom det är vad vi äter mest. (Å andra sidan gick min morotsodling riktigt dåligt förra säsongen, så kanske vore det bättre att välja ett säkrare kort; i så fall blir det betor, till exempel rödbeta.)
 6. Bönor eller ärter. Som självhushållare utan matdjur behöver jag odla mina egna proteiner. Men hur ska jag kunna välja en sort? Det får bli några lågväxande brytbönor, som haricots verts.
 7. Lök. Ur självhushållningsperspektiv tycker jag att schalottenlök och potatislök är överlägsna, eftersom man sätter en lök och kan skörda flera. Jag skördar både för att äta och till utsäde nästa år. Här har jag skrivit mer om att bli självförsörjande på lök.
 8. Gröna blad. Här vill jag egentligen argumentera för att de vilda växterna är bäst: nässlor, maskrosblad, svinmålla, kirskål och så vidare. Bara att skörda; enklare kan det inte bli. Men nu var ju det här en odlingslista, och under årstider när det inte växer något vilt är det suveränt att ha odlat lite själv. På vintern brukar vintersallad och vinterportlak fungera bäst hos mig.
 9. Tomater. Så goda att äta färska under sommaren! Och så blir det krossade tomater för hela vintern. Åtminstone drömmer jag om att få till det. Dessutom gillar jag verkligen vintertomater – även om de inte är lika goda som dem man äter under sommaren så är det lyxigt att kunna äta färska tomater även under vintern.
 10. Pumpa/vintersquash. Pumpa går att lagra i rumstemperatur, så det är den idealiska grödan för en självhushållare utan jordkällare. Dessutom är de snygga att ha som prydnad innan de blir uppätna. Min favorit att äta är uchiki kuri, men de håller inte så länge utan behöver ätas upp under hösten. En som håller längre är till exempel kroshka.

En av utmaningarna i min egen självhushållning är att jag inte har löst vinterförvaringen än. Vi behöver en jordkällare eller något annat sätt att förvara potatis, kål, rotfrukter och så vidare över vintern.

Vilka är dina bästa grödor för att odla mat?

Men nu är ju odlingssäsongen i full gång, och jag ligger redan efter med det mesta. Precis som det ska vara alltså! Nu kör vi!

Skottkärra med många pumpor i, som står på gräset. I bakgrunden ett bastuhus.
En skottkärra fullastad med pumpa

Bli självförsörjande på lök – så här gör jag

Hur blir man självförsörjande på lök? Själv har jag en bit kvar dit, men jag har en plan.

För det första måste jag säga att jag inte ser som en del i självförsörjning att odla lök från sättlök. För mig handlar självförsörjning om att skapa kretslopp. Till exempel genom att så ett frö och sedan skörda både mat och nya fröer från plantan, så att man nästa år kan så sina egna fröer och på så sätt bli självförsörjande på den grödan.

Det finns inget kretslopp i att köpa sättlök, sätta ner den i jorden, ta upp samma lök, äta upp den och nästa år köpa ny sättlök igen. Därmed inte sagt att det är något fel i att odla lök från sättlök. Du kan vara odlare utan att ha ambitionen att bli självförsörjande. Det är inget fel i det; det är bara inte det jag vill göra.

I min plan för att bli självförsörjande på lök ingår många olika typer av lökar. Några av dem känns enkla att bli självförsörjande på. Jag har alla kunskaper jag behöver; jag har bara inte nått ända fram än. För andra löktyper saknar jag kunskaperna jag behöver för att odla frö. Jag är inte där än, men jag planerar att lära mig på sikt.

Gul lök som precis dragits upp ur jorden. I bakgrunden syns odlingsbäddar med andra grönsaker
Nyskördad lök i augusti

Bli självförsörjande på olika typer av lök

Här kommer en genomgång av de olika typerna av lök som ingår i min plan, och hur jag planerar att bli självförsörjande på dem.

Sätt schalottenlök och potatislök

Det här är den enklaste och bästa delen av min plan för att bli självförsörjande på lök. Schalottenlök och potatislök är lökar där du sätter ner en lök i jorden, och så förökar de sig så att du några månader senare kan skörda flera lökar. Så genialiskt!

Potatislök är en sorts schalottenlök – åtminstone enligt vissa; enligt andra är det en separat sort. Men de beter sig likadant, alltså att det blir flera lökar av en. Potatislök hittar du inte i den vanliga handeln, utan du behöver få tag i utsäde från någon som odlar den. Men det går alltså lika bra med schalottenlök.

Jag har några olika sorter nu, som jag förökar så att de blir fler och fler för varje år tills jag har kommit upp till tillräckligt för att de ska räcka hela året. Jag skördar dem i augusti och sedan förvarar jag lökarna, både de som ska ätas och de som ska bli utsäde, i rumstemperatur. Och så petar jag ner dem i jorden igen till våren. Ett kretslopp som heter duga.

Skörda fleråriga bladlökar

Sa jag att det var enkelt med potatislök och schalottenlök? Då är det här ännu enklare: flerårig lök. Jag har sått (eller i vissa fall köpt plantor) en gång och sedan skördar jag varje år. Genialiskt det också? Nackdelen med de fleråriga lökarna är att man inte kan dra upp själva löken, för då blir det ju ingen skörd nästa år. Du skördar alltså bara bladen på löken. Extra lyxigt på våren när det inte finns så mycket annat att skörda.

De här fleråriga lökarna har jag hittills:

 • gräslök
 • piplök
 • kajp/skogslök
 • ramslök (Den har jag inte skördat än – hoppas att de har växt till sig lite i år så att jag vågar skörda.)
 • och säkert någon mer som jag inte kommer på just nu.

Så gul och röd lök från frö

Det här är min tredje säsong med att odla för självförsörjning, och jag håller fortfarande på och experimenterar mig fram till det bästa sättet att odla lök från frö. I år lärde jag mig dessutom den hårda vägen att lökfrö bara håller i ett eller två år. Nu gäller det bara att jag kommer i håg den kunskapen till nästa år också. Jag sådde alltså för gamla fröer, och nu har jag precis sått nya. Håll tummarna för att de hinner komma igång ändå. Jag brukar så löken i slutet av mars.

För att bli självförsörjande på lök från frö behöver jag lära mig att odla frö, och dit har jag inte kommit än. Lök är tvåårig, så det är först andra året det blir fröer. Jag behöver alltså skörda sättlökar som jag sedan sätter nästa år och låter gå upp i blom så att det blir frö. Kanske är det i år jag tar tag i det här?

Odla egen sättlök

Man kan också sätta det i system att odla löken i två år. Alltså att odla sättlök första året, skörda den och sedan sätta den nästa år. Jag tycker att det låter som ett riktigt bra sätt att odla, särskilt med tanke på att de lökar jag har odlat från frö inte har blivit så stora. Att göra en tvåårig odling med sättlök kan vara lösningen på det. Det här är jag sugen på att testa.

Så purjolök från frö

Hittills har jag lyckats bättre med purjolök än med lök, och jag tänker att purjolöken till viss del kan få ersätta vanlig lök. Innan jag började odla själv var purjolök något jag nästan aldrig åt. Nu äter jag det hela tiden, särskilt på vintern. Ugnsbakad purjolök är så otroligt gott och passar som tillbehör till det mesta. Men det går också att bara skiva eller hacka purjon och använda den i stället för vilken lök som helst. Som självhushållare får man inte vara så knusslig med att det ska vara exakt rätt variant av en grönsak. Behöver jag lök och det är purjolök som finns så använder jag det.

Det finns sommarpurjolök och vinterpurjolök, och det är framför allt vinterpurjolöken som jag ser som en viktig del i att vara självförsörjande på lök. Den kan stå kvar ute i landet även på vintern, och min plan var att äta det sista av min under vårvintern i år. Tyvärr hade rådjuren samma plan, och eftersom de tidigare har låtit purjolöken vara i fred så trodde jag att rådjur inte gillar purjo, så jag hade inte skyddat den. Jag trodde fel.

Precis som med den gula och röda löken saknar jag ett steg i mitt kretslopp för att bli självförsörjande på purjolök: jag har inte lärt mig att odla fröer än. Det står på attgöralistan, men det blir kanske inte i år.

Sätt vitlök på hösten

Vitlök kanske inte riktigt räknas till lök, men jag kan inte låta bli att nämna den. Den känns också ganska lätt att bli självförsörjande på. Det gäller bara att komma ihåg att spara så många klyftor som behövs för att bli självförsörjande på vitlök nästa år. En annan fördel med vitlök för oss självförsörjare är att man sätter den på hösten, så man behöver inte tänka på att förvara den över vintern.

Det här är alltså min plan för att bli självförsörjande på lök. Odlar du lök?

Dags att skörda purjolök. Bilden är från slutet av november.

Skapa passiva inkomster som tål ljuset

I många sammanhang där det diskuteras passiva inkomster hamnar man mycket snart i ett ”skicka dm om du är intresserad”. Det går alltså inte att diskutera verksamheten offentligt, utan den som har inkomsterna kan bara berätta mer i ett privat meddelande. Det får varningsklockorna att ringa hos mig.

Varför är en del passiva inkomster så hemliga?

Varför är då en del passiva inkomster så hemliga? Det korta svaret är: jag vet inte. Jag vill nämligen inte skicka det där privata meddelandet så att någon försöker sälja på mig att bli en del av den ljusskygga verksamheten. 😀

Men ofta handlar det om MLM, alltså Multi Level Marketing eller nätverksmarknadsföring. Det är en hierarki av försäljare där du säljer något och sedan rekryterar andra personer i ditt nätverk som försäljare. De nya försäljarna hamnar under dig i hierarkin, vilket gör att du tjänar pengar på det som de säljer också. Enligt vissa källor (vars trovärdighet jag inte kan bedöma) är det 99 procent av alla som går med i en MLM-verksamhet som förlorar pengar. Lägg till att det inte går att prata högt om verksamheten. Jag avstår.

Ibland handlar de ljusskygga passiva inkomsterna om investeringar. Ett enkelt tips är att googla verksamheten innan du ger dig in i något. Ibland finns de med på Finansinspektionens varningslista. Definitivt läge att avstå. (Observera alltså att jag inte generellt avråder från investeringar, utan från dem man inte kan prata högt om.)

Några andra varningstecken för mig är att det utlovas snabba pengar, att man förväntas gå in med ett kapital i en verksamhet utan att det riktigt framgår hur det fungerar eller om något bara verkar för bra för att vara sant. Om det verkligen fungerade skulle det vara allmänt känt och många fler skulle ägna sig åt det. Jag avstår.

Exempel på passiva inkomster som tål ljuset

Min grundinställning är att om det inte går att prata högt om en passiv inkomst så är den inte rätt för mig. De passiva inkomster som jag jobbar på att skapa (eller som jag har lust att jobba med framöver) är inte skumma! Det går utmärkt att berätta för vem som helst att jag har skrivit en bok eller tagit fram en onlinekurs.

För mig handlar det om att i ett första skede lägga tid eller pengar på att skapa något som som i ett senare skede kan generera pengar under lång tid framöver.

Det kan handla om att ta fram en onlinekurs eller skriva en bok – och sedan kunna ta betalt för den många gånger, kanske under många år.

Det kan handla om att få provision för något, till exempel genom att vara återförsäljare för någon annans produkter eller tjänster eller genom att jobba som en byrå där jag jag får in uppdrag i mitt företag som jag lämnar vidare till en konsult och tar provision på.

Det kan handla om att investera pengar i värdepapper för att få dem att växa. Och mycket mer.

Min poäng är alltså: skapa passiva inkomster som du kan prata om öppet. Det tror jag att du kommer att tjäna på i längden.

Körsbärsträd i blom tidigt på våren

Utmaning för företagare startar på måndag

Har du sett att jag har en utmaning på gång för dig som är företagare? Den heter Bli världens bästa företagare på fem dagar, och den passar även för dig som inte har företag idag men som funderar på att starta eget.

Under utmaningen kommer du att ta reda på vilket som är det bästa sättet för just dig att driva företag. Utmaningen är en minikurs kan man säga, med övningar varje dag hela utmaningsveckan. Den startar på måndag och kostar ingenting. Det är redan ett gäng som har anmält sig. Superkul om du också vill vara med, tycker jag! Varmt välkommen att anmäla dig till utmaningen.

Vi ses på måndag!

Kramar, frid och regnbågar! 🌈

//Jenny

Var en snäll företagare

Snällhet ger framgång. Var snäll mot kunder, kolleger och samarbetspartners – men också mot dina konkurrenter. Kanske kan du göra konkurrenterna till kolleger eller samarbetspartners? Var också snäll mot dig själv och ditt företag.

Det finns ingen motsättning mellan att vara snäll och att tjäna pengar. Det är snällt mot dig själv att du tjänar pengar så att du kan betala hyran och få mat på bordet. Det är snällt mot företaget att gå med vinst, eftersom det är nödvändigt för att företaget ska fortsätta existera. Snällhet inkluderar att ha respekt för sig själv, sin kompetens och sin tid – och att ta betalt för det.

Vad som är snällt variera mellan olika sammanhang, företag och personer. Det är bara du som vet vad som är snällt för dig och ditt företag. Att vara snäll betyder inte att vara mesig eller att låta sig bli överkörd. I vissa situationer kan ett bestämt nej vara det snällaste man kan säga till någon.


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Publicerat den
Kategoriserat som Företagande

Var snäll mot dig själv

Var snäll mot dig själv i ditt företagande genom att se till att du mår bra. Du kommer att behöva det om du ska orka driva företag i många år (om det är vad du vill göra alltså). Men det finns självklart också ett självändamål i att må bra – för att livet, inte bara jobbet, blir roligare och bättre då.😊

Så gör det du behöver för att må bra. Det här till exempel:

 • Rör på kroppen.
 • Vila. (Du som följer mig vet att det här är min svaga punkt – jag jobbar på det!)
 • Umgås med vänner och familj.
 • Ta hand om dina relationer.
 • Meditera.
 • Ät bra mat som hjälper kroppen och hjärnan att orka så mycket som du vill.
 • Ha roligt – på jobbet och på fritiden.
 • Ha fritid – gör något annat än att jobba.
 • Skriv tacksamhetsdagbok – eller tänk på något du är tacksam för varje dag.
 • Var i naturen – var medveten i naturen – var medveten om naturen.

Med den sista punkten menar jag att det är möjligt att ta en paus från jobbet och gå ut i skogen och tänka på jobbet som du snart ska fortsätta med. Eller så kan du gå ut i skogen och uppleva det som händer i skogen. Den sistnämnda varianten kan hjälpa dig att fokusera bättre på jobbet när du sedan jobbar vidare.

Det här var förstås bara exempel. Du vet bäst vad just du mår bra av.

Vad gör du idag som är snällt mot dig själv?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Publicerat den
Kategoriserat som Företagande

Företagare: var dig själv

Som ny företagare, och ibland även långt senare, spelade jag rollen som den där konsulten som jag tänkte att kunderna vill ha. Jag ville öka mina chanser att få in ett visst uppdrag, för att få intäkter i företaget, för att få en referens eller för att jag ville att en kund skulle bli återkommande.

Jag blev mig själv med öppna kolleger

En gång hade jag ett långt uppdrag där jag satt på plats hos kunden, och jag gick in i uppdraget i den där lite påklistrade konsultrollen. Men efter ett tag märkte jag att det ändrades. Kollegerna var öppna och välkomnande, och ju mer jag hängde med dem, både i jobbet och på luncher och fikaraster, desto mer blev jag mig själv. Det var fint att få vara mig själv mer, även som konsult, och det bidrog till att det här blev ett av mina roligaste uppdrag någonsin.

I dag är det viktigt för mig att jobba på ett sätt där jag kan vara mig själv. Mer åren blev jag mer luttrad och kände mig lugnare i att det skulle komma nya chanser framöver om jag inte fick ett visst uppdrag. Jag var inte längre intresserad av alla uppdrag som jag fick förfrågningar om, utan hade lärt mig urskilja vilka som passade mig.

Som onlineföretagare bestämmer jag mer själv

Nu bygger jag dessutom upp en verksamhet som onlineföretagare. För mig känns det som en bra förutsättning för att kunna vara mig själv i ännu högre grad. Då bestämmer jag själv vad jag vill erbjuda för onlineprodukter i mitt företag – i stället för att som konsult utgå från vad en viss kund behöver hjälp med vid ett visst tillfälle. (OBS! Inget som helst negativt om att jobba som konsult – det går självklart att vara sig själv även för den som har konsultandet som huvudsyssla.)

För att hålla i längden känns det viktigt för mig att jag inte behöver spela en roll, utan kan vara den jag faktiskt är. Hur tänker du om det? Är det viktigt för dig att vara dig själv i ditt jobb? Kan du vara det idag? Om inte, vad behöver du för att kunna vara dig själv?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Publicerat den
Kategoriserat som Företagande

Använd pomodoro-tekniken för att fokusera

”Jobbar du hemma? Vilken disciplin du måste ha.” Det har jag ofta fått höra, särskilt före pandemin innan fler blev vana vid att jobba hemma. Det är en beskrivning jag aldrig har känt igen mig i; jag har inte bättre disciplin än någon annan. Ibland lyckas jag däremot komma ihåg att det finns en bra teknik som jag kan använda för att jobba mer fokuserat: pomodoro-tekniken.

Intervallträning för datorjobbare

För dig som inte känner till pomodoro är det som intervallträning, fast för oss som sitter vid datorn. Du jobbar i 25 minuter och tar paus i 5 minuter, och så börjar du om igen. Om man ska följa schemat för en heldag så blir det 4 pomodoro och sedan en längre paus på 15 minuter. Och så 4 nya pomodoro igen innan det är dags för lunch. Och så gör du likadant under eftermiddagen. Själv orkar jag inte jobba så fokuserat i en hel dag, men jag har ofta gjort så här under kanske 4 eller 5 timmar på en dag. Det finns förstås appar för det här – sök på pomodoro där du brukar ladda ner appar. Eller använd din vanliga tidtagning.

Rör på dig under pausen

Två saker att tänka på:

 • När klockan ringer så slutar du jobba direkt. Du ska inte tänka klart först. Om du slutar mitt i något är det nämligen mycket lättare att komma igång igen efter pausen.
 • Rör på på dig mellan varje pomodoro. Stretcha – bröstmusklerna brukar behöva en omgång om du sitter mycket framför datorn. Gör en yogaposition – kanske en stående framåtfällning. Stå på händer. Dansa. Gör knäböj. Vad som helst men låt kroppen pausa från stillasittandet vid datorn.

Den sista punkten är viktig. Om du använder pausen till att kolla sociala medier eller något så får varken kroppen eller hjärnan vila, och du får inte pausen du behöver för att kunna fokusera i många timmar. Lycka till!

Använder du pomodoro? Eller är du sugen på att pröva?


I februari 2022 firar jag 20 år som företagare! För att fira det bjuder jag på 20 företagartips under hela månaden. Du hittar tipsen här på bloggen, på Instagram och på LinkedIn.

Publicerat den
Kategoriserat som Företagande

Avsätt tid för att utveckla företaget och dig själv

Det är utvecklande att driva företag. Till viss del sker utvecklingen som av sig själv: Du hamnar i en situation som du behöver lösa. Du ser till att lära dig det du behöver kunna för att lösa situationen. Och vips så har du utvecklats.

Jag tycker också att det är bra att faktiskt avsätta tid för utbildning och personlig utveckling (och på sikt pengar – även om det kanske inte är något du prioriterar om du är nystartad). Ge dig själv tid och utrymme att lära av dina misstag och bestämma hur du vill göra i stället.

Skapa rutiner för att reflektera

Förutom att utveckla dig själv behöver du även utveckla företaget. Det är inget självändamål att genomföra förändringar hela tiden. Men med ojämna mellanrum kommer företaget antagligen att behöva förändras på ett eller annat sätt, för att några yttre eller inre förutsättningar ändras. För att få syn på när det är dags att ändra något behöver du stanna upp och reflektera. Se därför till att skapa rutiner för det.

Här är några förslag på rutiner för reflektion:

 • Skriv en loggbok – ett dokument där du skriver upp det viktigaste som händer i företaget. Det behöver inte vara stora saker, utan det kan handla om hur du jobbade tillsammans med en viss kund eller hur du löste ett visst problem. Om det inte kommer naturligt för dig att anteckna sådant så är ett tips att avsätta tid i kalendern – till exempel en halvtimme varje fredag – för att skriva i loggboken. Glöm inte att även avsätta tid för att läsa igenom anteckningarna ibland.
 • Åk på konferens en gång om året. Ensam, tillsammans med en eller flera andra företagare eller tillsammans med ditt team om du har ett. Eller alla tre varianterna, eftersom de kommer att ge olika resultat. Konferensen kan vara på lyxigt spa eller i lånad sommarstuga.
 • Sätt upp mål för dig och företaget en gång om året. Avsätt tid varje år för att gå igenom och utvärdera förra årets mål och för att sätta upp nya mål för det kommande året.
 • Skriv ner en sammanfattning av det gångna året vid ett tillfälle varje år.

Var beredd att reflektera spontant

Förutom uppstyrda tillfällen för reflektion behöver du också vara beredd att omvärdera om saker inte känns rätt eller om du är frustrerad över din jobbsituation. Du har alltid rätt att ändra dig. Byt riktning i företaget. Gör tvärtom. Ta anställning. Jag menar inte att du ska vända kappan efter vinden och göra precis vad som faller dig in bara för att du är på ett visst humör. Reflektera ordentligt och låt förändringen ta tid, men var inte rädd för att göra en förändring om och när du bedömer att det behövs.

Publicerat den
Kategoriserat som Företagande

Pin It on Pinterest

Share This