Jag ska göra mig av med 500 saker

Det finns en stor frihet i att inte äga. Att inte äga saker betyder att inte ha ansvar, att inte behöva lägga energi på att administrera, förvara, underhålla eller på något annat sätt hantera saker.

I den enda änden av ägandeskalan ser jag framför mig en person som är ett offer för konsumtionssamhället, som köper nya saker ofta, som dessutom har ett stort hem där det inte är ett problem att förvara alla dessa saker. Personen arbetar mycket för att kunna finansiera sin konsumtion, har låg miljömedvetenhet och tjänar så mycket pengar att hen aldrig behöver tänka två gånger inför ett inköp av en ny pryl.

I den andra änden av skalan ser jag framför mig en munk i en tradition där man i princip inte äger något utom sina egna kläder och en skål för allmosor.

Även om jag har mycket emot det konsumtionssamhälle jag lever i så befinner jag mig rimligtvis närmare prylgalningen än munken på skalan. Och det är okej. Men några steg närmare munken vill jag ändå ta. Mitt nästa steg formulerar jag så här:

Jag ska göra mig av med 500 saker från och med nu och fram till sommaren 2018.

Det är ett mål jag klurade på redan i våras, och som jag formulerade klart i somras. Det kom en höftoperation emellan, så jag har inte riktigt kommit igång än, men nu är det dags!

”Men du har väl inte så mycket saker”, sa en kompis som jag pratade med det här om. Kanske inte – i så fall blir det här en stor utmaning. Eller så är det lätt som en plätt. Om det skulle vara för enkelt så sätter jag ett nytt liknande mål när jag har gjort mig av med de 500 sakerna.

Något jag de facto har mycket av är böcker, så jag tänker börja i den änden. Jag räknar med att det inte blir några problem att göra mig av med 100 böcker. Det blir min första delutmaning. Vi kan kalla det uppvärmning.

Planen är att allt som kan återvinnas ska återvinnas. Böckerna kommer jag att gå till en Röda korset-butik med, till exempel.

Nu kör jag! Någon som hänger på?

5 kommentarer

  1. Klokt! Jag gjorde mig av med min bil för snart två år sedan. Alla sa att det inte går att bo där vi bor utan egen bil, men det går alldeles utmärkt! Det kräver framförhållning och planering och ibland kör det ihop sig, MEN allt som oftast går det hur bra som helst! Och känslan av frihet och lätthet i att slippa ha en bil att ta hand om och betala för är härlig!

  2. Jag är så himla på! Tills jag läste det där om böcker! 😳🙈 Jag tänker vara principiellt emot att göra mig av med mina böcker! Men allt annat är betydligt lättare.

    (Räknas barnens leksaker…?)

    1. Härligt att du är på! Jag känner igen de där känslorna inför att göra sig av med böcker, men jag har gått och tänkt på det ett tag och nu känns det rätt. Jag tycker att det låter fullt rimligt att hålla fast vid en del saker. Vid något senare tillfälle kanske du har lust att rensa bland böckerna också, vem vet?

      Barnens leksaker, hmm … har du frågat barnen vad de tycker? ;-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This