Mina passiva inkomster 2017

Jag har haft tio procent passiva inkomster under året. Med det menar jag så här: Jag har ett målbelopp, en summa pengar som jag skulle vilja dra in varje år. Under 2017 drog jag in 10 procent av det beloppet i form av passiv inkomst.

Det kanske också är på sin plats att jag definierar vad jag menar med passiv inkomst. För mig betyder det inkomster där jag inte byter tid mot pengar rakt av. Däremot betyder det (oftast) inte att pengarna trillar in av sig själva. Det ligger i allmänhet många timmar av hårt arbete bakom en passiv inkomst, till exempel en bok som jag har skrivit tidigare och som nu är en källa till passiv inkomst.

Det här cirkeldiagrammet visar de olika typerna av passiv inkomst som jag har haft under året:

Cirkeldiagram: Passiva inkomster 2017. Diagrammet visar att onlinekursen Skriv tydliga texter är min största källa till passiv inkomst, följd av i tur och ordning böcker, annonsintäkter webb och hittelön på uppdrag.

Det är alltså onlinekursen Skriv tydliga texter som är min största källa till passiv inkomst under 2017. Det är intressant med tanke på att jag lade en höst på att ta fram den medan jag har lagt typ femton år på att skriva böcker och har fått ihop sex stycken. Ändå kommer bokinkomsterna först på andra plats under 2017. Det talar för att jag ska lägga mer tid på att jobba med onlinekurser och mindre tid på att skriva böcker.

Annonsintäkterna på webben kommer främst från mitt företags webbplats iklartext.se, där jag har textlänkar till Adlibris för språkböcker och även till mina egna böcker, och alltså får några kronor varje gång någon klickar på en länk där och sedan gör en bokbeställning. Jag har även några sådana länkar på den här bloggen men den har inte så många läsare att det ger någon inkomst att tala om. Klartexts webbplats har däremot många besökare.

Hittelön på uppdrag innebär att jag har fått ett uppdrag som jag inte kan ta och därför lämnar det vidare till någon som kan ta uppdraget mot att jag får en hittelön på det. Det kan liknas vid att ta in underkonsulter, som ju på sätt och vis också är passiv inkomst, men hittelönsvarianten är snäppet mer passiv eftersom underkonsulter ofta innebär mer administration för mig (jo då, jag kan absolut ta in underkonsulter också; det har bara inte fallit sig så på sistone).

Dessutom har jag ytterligare två till källor till passiv inkomst som jag inte har räknat in här:

  • Investeringar på börsen. Anledningen till att jag inte har räknat med det är att jag inte riktigt vet hur jag ska räkna. Hittills har jag inte haft det här som en inkomst på så sätt att jag har plockat ut pengar och använt dem i min vardag. I stället har jag återinvesterat det mesta, alternativt låtit pengarna ligga på kontot i väntan på nästa investeringstillfälle. Och det känns inte rätt att räkna det som en inkomst när risken att förlora pengarna fortfarande finns kvar – så länge jag har kvar pengarna på börsen så kan jag ju fortfarande förlora dem. Men jag kan i alla fall nämna att jag på mina konton på Avanza har en snittavkastning på 27,43 procent under 2017. Bra jobbat, Jenny! (Eller kanske ”Bra jobbat, Bitcoin!” vore mer på sin plats, för den har en stor del i det hela.)
  • Makens och mina gemensamma passiva inkomster. Vi har annonsintäkter från några gemensamma webbplatser och har även sålt en eller ett par domäner. Orsaken till att jag inte har räknat det här är vi hittills har återinvesterat pengarna i vårt gemensamma passiva inkomster-projekt, till exempel genom att betala webbhotell och liknande, alternativt låtit pengarna ligga i en gemensam kassa för framtida utgifter i det projektet.

När jag gjorde den här uträkningen så insåg jag att jag inte har varit konsekvent med att räkna bort utgifter som är specifika för att dra in de passiva inkomsterna. Den utgiftspost jag särskilt tänker på då är avgiften som jag betalar för Simplero, verktyget som jag använder för onlinekursen. Om jag räknar bort den så har jag 9,4 procent passiv inkomst. Om jag låter bli att räkna bort den så blir det 11,2 procent. Strunt samma. Jag avrundar till 10 procent oavsett :-) Diagrammet ovan är gjort utan att räkna bort den kostnaden.

Förresten, jag var ju sjukskriven under hösten också på grund av min höftoperation, så då fick jag pengar från Försäkringskassan, men det räknar jag inte heller in bland mina passiva inkomster.

Men alltså: tio procent passiv inkomst! Tjohoo! Nu är det bara resten kvar :-)

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This