Jag har haft köpstopp i ett halvår

Nu har jag haft köpstopp i ett halvår och därmed sätter jag punkt för det.

Jag var mycket medveten om min konsumtion redan innan, men köpstoppet fick mig att tänka till ytterligare, och det gillar jag verkligen. Det jag däremot inte alls gillar var att det gav mig dåligt samvete över de tre saker som jag faktiskt köpte under köpstoppet. Trots att det ingick i mina regler att jag fick köpa dem.

De tre saker som jag köpte och som kändes fel att köpa och samtidigt säga att jag hade köpstopp var:

 • en begagnad IBC-tank (En plasttank som är 1 kubikmeter. Vi köpte den på Blocket och ska ha den att samla regnvatten i till odlingarna.)
 • en matberedare när den gamla gick sönder
 • ett gäng nya trosor.

Det är bra att det blir så tydligt för mig vilka saker jag köpte som jag reagerade på. Om jag skulle vara hållbar och konsumtionsfri fullt ut skulle lösningarna vara något i stil med:

 • bygg en damm att samla regnvatten i
 • använd inte elektriska hushållsapparater (dela/finfördela maten med kniv, rivjärn, mandolin och så vidare och lev utan smoothies och liknande)
 • sy egna underkläder – alternativt anlita någon i min geografiska närhet för att hjälpa mig med det eftersom jag inte kan hantera en symaskin och det verkar omständligt att sy nya plagg för hand (?). Använd tyg i form av överblivna stuvbitar eller andra textilier som har gjort sitt.

Där är jag inte än. Men kanske kommer jag dit någon gång?

Min slutsats blir att jag inte ska kalla det för köpstopp, eftersom det tydligen ger mig dåligt samvete, men jag jag ska sträva efter att leva mycket nära köpstoppslivsstilen ändå.

Men alltså: ett halvårs köpstopp! Bra jobbat, Jenny!

Hur ska jag göra framöver?

Jag vill konsumera så lite som möjligt även framöver. Jag kommer att köpa det här:

 • mat (fast jag vill ju odla så mycket som möjligt själv)
 • förbrukningsvaror (dit räknar jag till exempel underkläder)
 • DIY-grejer (alltså sånt jag behöver för att laga saker)
 • fröer och annat utsäde, plantor, träd
 • saker som jag behöver för att sköta vardagen/odlingen/huset/jobbet (främst för att byta ut något som är trasigt, men tänk till först – kan jag laga eller klara mig utan?)
 • nöjen, upplevelser och kunskap (i en framtid utan pandemi inkluderar det att ibland fika på stan eller äta på restaurang)
 • en gång per år: böcker. Främst referenslitteratur om självhushållning, odling etc. – böcker som jag vill äga för att kunna återkomma till snarare än behöva låna på bibblan varje gång jag behöver dem. (Förhoppningen är att komma till ett läge där jag har det referensbibliotek jag behöver så att jag inte behöver köpa mer. Jag vet inte om det är en rimlig förhoppning.)
 • någon enstaka bok vid andra tillfällen på året för att stödja en författare, till exempel i samband med en releasefest.

Det här är en livsstil som jag hoppas kunna fortsätta med. Jag kommer inte att kalla det för köpstopp, även om det är nära de regler jag hade under mitt köpstopp – det är bara böckerna som skiljer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This